Последни новини
Home / Законът / Двама „нови“ встъпиха във ВСС

Двама „нови“ встъпиха във ВСС

Defakto.bg

Новият член на Висшия съдебен съвет Евгени Иванов и новият главен секретар Тихомир Димитров встъпиха в длъжност днес. За това информират от ВСС.

Евгени Иванов

Евгени Иванов попълва състава на професионалната квота на ВСС и заема мястото на вече зам.-главния прокурор Даниела Машева. Той бе единствен кандидат в обявения пряк избор и на 26 септември получи вота на 841 от общо 1531 прокурори в страната. Общо – електронно и с хартиени бюлетини в избора участваха 958 обвинители, като 117 от тях се отбелязаха с недействителни гласове. 537 изобщо не гласуваха.

Евгени Иванов има над 20-годишен професионален стаж изцяло в органите на съдебната власт. Заемал е последователно длъжностите военен следовател, прокурор и заместник-административен ръководител във Военно-окръжна прокуратура – София и прокурор във Военно-апелативна прокуратура. Трети мандат е председател на Асоциацията на прокурорите в Република България, а от началото на 2020 г. е съпредседател на Съвета за партньорство към ВСС. Днес на негово място в Съвета за партньорство е избрана Даниела Ангелова, и.ф. шеф на Апелативната специализирана прокуратура.

На 24 септември Пленумът на ВСС, от своя страна избра нов главен секретар – Тихомир Димитров, след като близо година и половина цялата администрация на съвета бе без титулярен ръководител. Той е на 51 години, юрист с над 27 г. стаж,  като повече от 10 години е заемал висши длъжности в държавната администрация. Бил е главен секретар на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на Министерството на инвестиционното проектиране и в Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието.

Тихомир Димитров

При изслушването на Димитров впечатлиха неговите заявки за проверка на всички работни процеси, тъй като има усещането, че служителите работят под огромно напрежение и стрес (от началото на мандата на този ВСС от администрацията са си тръгнали 51 човека – б.р.). „Ако искаме работата да върви трябва да има някави правила и администрацията да го усети“, заяви тогава кандидатът, избран със 17 „за“ срещу 3 „против“.

От ВСС напомнят: „Главният секретар на Висшия съдебен съвет осъществява административното ръководство на администрацията, подготовката на заседанията на Пленума на ВСС и Колегиите, и изпълнението на техните актове. Като работодател на служителите от администрацията, ръководи, координира и контролира функционирането на администрацията на ВСС. При осъществяване на своите функции главният секретар може да изисква от органите на съдебната власт, от централните и териториалните органи на изпълнителната власт, органите на местното самоуправление, както и от други органи и организации информация и материали, необходими за осъществяване на правомощията на ВСС. Той участва в срещи и комисии с представители на други органи или организации, както и осъществява контакти с представители на органите на съдебната власт, законодателната власт, централните и териториалните органи на изпълнителната власт, органите на местното самоуправление, международни органи и организации, както и с граждани“.

About De Fakto

Проверете също

Съдии и прокурори от 7 европейски държави са на работно посещение в Окръжен съд – Варна

По покана на Окръжен съд – Варна от 4 до 8 юли на работно посещение …

Йорданова: Увеличението на заплатите в ГДО и ГДИН може да е факт още от 1 юли при план за ефективна реформа

Заплатите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) могат да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.