Последни новини
Home / Законът / Съветът за партньорство предлага електронно подаване на документи в конкурсите за повишаване и преместване

Съветът за партньорство предлага електронно подаване на документи в конкурсите за повишаване и преместване

Defakto.bg

Промяна в наредбата за конкурсите и избора на административни ръководители да позволи подаване на документи неприсъствено, по електронен път. Това единодушно предлага Съветът за партньорство към ВСС на кадровиците. Решението е взето на днешното му заседание.

Става дума за измененение на чл. 33, ал.2  от Наредбата, свързана с „вътрешните“ конкурси за повишение и преместване. В момента текстът гласи:  „Заявлението и приложените към него документи се подават лично от кандидата или от писмено упълномощен негов представител в администрацията на Висшия съдебен съвет. Заявления, подадени след срока, не се приемат„. Промяната предвижда възможности за електронно дистанционно подаване на документи. Предложено е било  и да се направи сравнение със законодателната уредба в тази част, с други членки на Европейския съюз, съобщават от ВСС.

В Съвета за партньорство, замислен като средище на професионален диалог между кадровиците и магистратите, участват представители на съсловните организации, както и на несдружените съдии, прокурори и следователи плюс членове на ВСС. Днешното онлайн заседание е било председателствано от Пламен Найденов от Прокурорската колегия. Участвали са Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна, Анелия Янева – съдия в Софийски районен съд, Ангелина Митова – Мончова – прокурор във Върховна касационна прокуратура, Сибила Симеонова – представител на Асоциацията на българските административни съдии, Елена Динева – следовател в Национална следствена служба, Илиана Димитрова – Васева – зам.административен ръководител на Окръжен съд – Пазарджик, Емил Дечев – представител на Съюза на съдиите в България, Росица Велкова – представител на Сдружение „Българска съдийска асоциация“, Стефан Петров – представител на Камара на следователите в България и Даниела Ангелова – представител на Асоциацията на прокурорите в България.

За останалите решения от ВСС съобщават:

„Съветът за партньорство разгледа актуалните проблеми, свързани с внедряване на Електронното правосъдие в органите на съдебната власт и взе решение да предоставят своите предложения за допълване и актуализиране, които ще доведат до ефективна работа на системата, на работната група, която е сформирана с цел успешното внедряване на електронното правосъдие.

Съветът за партньорство обсъди и темата за сключването на новия договор за застраховки на магистрати и служители, като даде три предложения и насоки към Бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет с оглед възможностите, в тази насока да бъдат увеличени средствата, както следва – увеличаване на застрахователната сума за всяко застраховано лице, обсъждане на минималния размер на застрахователното обезщетение и за какви случаи да възниква правото на обезщетение, както и увеличаване на размера на временната загуба на трудоспособност. Третата насока е във връзка с предложение за увеличаване размера за възстановяване на разходи, направени за лечение, медикаменти и профилактика.

Съветът насрочи дата за следващото си заседание на 16.11.2020 г. от 14:00 ч. в зала №107 в сградата на Висшия съдебен съвет. Дневният ред ще включва темите за конкурсите за повишаване и преместване на магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, както и обсъждане размера на възнаграждения и пенсии на магистратите“.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.