Последни новини
Home / Законът / Съветът за партньорство предлага електронно подаване на документи в конкурсите за повишаване и преместване

Съветът за партньорство предлага електронно подаване на документи в конкурсите за повишаване и преместване

Defakto.bg

Промяна в наредбата за конкурсите и избора на административни ръководители да позволи подаване на документи неприсъствено, по електронен път. Това единодушно предлага Съветът за партньорство към ВСС на кадровиците. Решението е взето на днешното му заседание.

Става дума за измененение на чл. 33, ал.2  от Наредбата, свързана с „вътрешните“ конкурси за повишение и преместване. В момента текстът гласи:  „Заявлението и приложените към него документи се подават лично от кандидата или от писмено упълномощен негов представител в администрацията на Висшия съдебен съвет. Заявления, подадени след срока, не се приемат„. Промяната предвижда възможности за електронно дистанционно подаване на документи. Предложено е било  и да се направи сравнение със законодателната уредба в тази част, с други членки на Европейския съюз, съобщават от ВСС.

В Съвета за партньорство, замислен като средище на професионален диалог между кадровиците и магистратите, участват представители на съсловните организации, както и на несдружените съдии, прокурори и следователи плюс членове на ВСС. Днешното онлайн заседание е било председателствано от Пламен Найденов от Прокурорската колегия. Участвали са Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна, Анелия Янева – съдия в Софийски районен съд, Ангелина Митова – Мончова – прокурор във Върховна касационна прокуратура, Сибила Симеонова – представител на Асоциацията на българските административни съдии, Елена Динева – следовател в Национална следствена служба, Илиана Димитрова – Васева – зам.административен ръководител на Окръжен съд – Пазарджик, Емил Дечев – представител на Съюза на съдиите в България, Росица Велкова – представител на Сдружение „Българска съдийска асоциация“, Стефан Петров – представител на Камара на следователите в България и Даниела Ангелова – представител на Асоциацията на прокурорите в България.

За останалите решения от ВСС съобщават:

„Съветът за партньорство разгледа актуалните проблеми, свързани с внедряване на Електронното правосъдие в органите на съдебната власт и взе решение да предоставят своите предложения за допълване и актуализиране, които ще доведат до ефективна работа на системата, на работната група, която е сформирана с цел успешното внедряване на електронното правосъдие.

Съветът за партньорство обсъди и темата за сключването на новия договор за застраховки на магистрати и служители, като даде три предложения и насоки към Бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет с оглед възможностите, в тази насока да бъдат увеличени средствата, както следва – увеличаване на застрахователната сума за всяко застраховано лице, обсъждане на минималния размер на застрахователното обезщетение и за какви случаи да възниква правото на обезщетение, както и увеличаване на размера на временната загуба на трудоспособност. Третата насока е във връзка с предложение за увеличаване размера за възстановяване на разходи, направени за лечение, медикаменти и профилактика.

Съветът насрочи дата за следващото си заседание на 16.11.2020 г. от 14:00 ч. в зала №107 в сградата на Висшия съдебен съвет. Дневният ред ще включва темите за конкурсите за повишаване и преместване на магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, както и обсъждане размера на възнаграждения и пенсии на магистратите“.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.