Последни новини
Home / Законът / Валя Ахчиева: Как в Дъбово останаха без хляб, вино и социални помощи

Валя Ахчиева: Как в Дъбово останаха без хляб, вино и социални помощи

Defakto.bg

От Валя Ахчиева | EURACTIV BULGARIA

Хляб и вино за Дъбово”. Когато са дошли „италианците“, този лозунг е бил закачен до скоро на една сграда в центъра на село Дъбово, община Мъглиж. Местните хора визират фирмата-арендатор „Силмик”, която е започнала да обработва нивите край селото и да усвоява европейски субсидии. Обещанията били, че ще се сее зърно, ще се мели брашно, ще се оправи старата селска фурна, ще засадят лозя и ще се прави вино. Няколко години по-късно старата селска фурна остава заключена, но това се оказва по-малкият проблем

„Силмик” е кандидатствала за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони, но досега няма сключен договор.  По документи фирмата отглежда 135 хектара слънчоглед, 226 хектара мека пшеница, още 55 хектара твърда пшеница и 25 хектара лозя. Има бостан с дини и пъпеши, поля с люцерна, ливади, угари и соя… 64 хектара биологична соя. Цялото стопанство на „Силмик” е сертифицирано като биологично земеделие от сертифициращата фирма „Серес”.

„Силмик” е в рисковия списък на Държавен фонд „Земеделие“ и срещу фирмата са подавани сигнали за нередности. Всички проверки са завършвали с извода, че няма установяване на нередности и нарушения, включително прокурорските проверки.

Къде са ни парите?

Мария Ванкова се оказва смела жена. Преди четири години дъщеря й Илияна отишла да тегли детските помощи и се върнала разплакана в къщи. Причината – детски помощи били спрени. Социалната служба в Мъглиж обяснила, че тя има приход от15 хиляди лева. Заради това няма право на детски добавки. Илиана съобщила  на майка си, че Пламена Писанкънева от фирма „Силмик” й била пуснала някакъв договор за 15 хиляди лева. След това разпитвали дъщерята  в Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Преди да отиде Илиана в полицията, Пламена я била  уговаряла да лъжесвидетелства, но майката категорично наредила на дъщеря си да каже истината, защото иначе я „чака затвор“.

Мария разказва, че след този случай са научили, че същото се е случило и на други хора от циганската махала в Дъбово. Общо 30-40 човека били с такива договори за работа на лозята на „Силмик”, но дали лъжливи показания  в полицията. След това социалната служба пак им пуснала помощите, защото се разбунтували.

През 2014-та година Държавен фонд „Земеделие“  сключил договор със „Силмик” за предоставяне на финансова помощ за засаждане на 25 дека лозя заедно с капковото напояване. Фирмата получила 941 441 лева през октомври 2015 година. Мониторингът на проекта  бил изтекъл през 2018-та, а дирекция „Противодействие на измамите” е извършила проверка по постъпили сигнали през 2016-та година.  ДФ „Земеделие” твърди, че проектът е изпълнен по всички правила.

Симеон Михалев от циганската махала в Дъбово е разказал пред полицията как е работил в лозовите масиви и как са му плащали на ръка по 25 лева на ден. Той договор не е виждал, но данъчните са го викали да се обяснява. Михалев декларирал, че пари по договор не е получавал.

Проверките

По подаден сигнал срещу „Силмик” и още едно дружество прокурор пише, че изложените в сигнала твърдения, оставали непотвърдени. Ако прокурорът  беше възложил на НАП да направят ревизия на дружеството „ЕР 35 Солюшънс” – дружеството, което е сключило договор с фирма „Силмик” за засаждане на лозовите масиви, тогава вероятно щеше да има доказани факти.

През 2016-та година в НАП са представени данъчни декларации за получени доходи от хората и  им били начислени  данъци  за 2015-та година. Хората твърдят, че не са се подписвали в данъчни декларации. Тогава социалните служби им спират помощите, защото по документи имат доходи.

От постановлението на прокурор от Софийска градска прокуратура се разбира, че фирмата „ЕР 35 Солюшънс” е фактурирала всички тези дейности. Фактурите  би трябвало да са дадени на бенефициента „Силмик”, а той  би трябвало да ги е представил на Фонд „ Земеделие” , като разходи по засаждането на лозята.

ДФ „Земеделие“ потвърждава, че са представени заверени копия на фактури, платежни нареждания и приемо-предавателни протоколи с изпълнителите на съответните агротехнически мероприятия. Фондът обаче не можел да проверява дали фактури са  истински или не.

Останали без детски и социални помощи, хората с фалшивите договори подали сигнал до НАП. Данъчните в Пловдив извършили проверка на дружеството „ЕР 35 Солюшънс” и установили, че има хора, които не са подписвали договори и не са подписвали данъчни декларации. Накрая, данъчните инспектори правят странния извод: „При проверката не са установени обстоятелства за предприемане на последващи контролни действия спрямо дружеството.”

Районната прокуратура в Стара Загора е образувала дело за потвърдена неистина в писмена декларация, но извършителят на деянието не бил разкрит. Прокурорът спрял наказателното производство и върнал материалите на полицията.

Така фирмата „ЕР 35 Солюшънс” е оставена на спокойствие.

Кои стоят зад фирмите

Фирмата „Силмик” е имала сключен договор с „ЕР 35 Солюшънс” за изграждане на лозовите масиви. Според Търговския регистър собственик и управител на „ЕР 35 Солюшънс“ е Георги Бранеков.

Фирмата „Силмик” е с управител Мария Ефтимова и седалище в село Дъбово. Едноличен собственик на капитала е дружеството „Терамадре”, чиито действителни собственици са Фабрицио Алемано, Алдо Гало и Сара Гало.

С какво се свързва Фабрицио Алемано? Според медийни публикации, името на Алемано е свързвано с два скандала през последните години. Единият е за пожара на старите тютюневи складове в Пловдив, през август 2016-та година. В статията на „Капитал“ са посочени имената на Фабрицио Алемано и Георги Бранеков, като свързани с някои от фирмите, през които е преминала собствеността на опожарените складове.

„Италианска връзка в собствеността на фабриките за контрабандни цигари в село Труд”, пише в заглавие на пловдивския сайт „ Трафикнюз”. Според статията, именно дружеството на италианци – „Кари 8” е купило парцела и е построило склада, който най-напред е бил за производство на билки. Управители на фирмата през различни периоди са били Тронкони, Георги Бранеков и Фабрицио Алемано. После имотът е бил продаден от италианската фирма на търговец на италиански мебели. После друг го е взел  под наем, когато фабриките са открити при шумна акция на ГДБОП.

Георги Бранеков не отговори на изпратените писмени въпроси по този случай. Мария Ефтимова от „Силмик“ отговаря лаконично, че дейностите, свързани с отглежданите от тях култури са въпрос на вътрешнофирмена организация, която считали, че не представлявала какъвто и да е обществен интерес. Тя уверява, че „Силмик”  спазва стриктно българското и европейското законодателство и се надява „репортажът да е обективен, независим и с професионална почтеност“.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.