Последни новини
Home / Законът / Назначиха Мария Шишкова за зам.-председател на ОС-Пловдив, Панов и Дишева „против“

Назначиха Мария Шишкова за зам.-председател на ОС-Пловдив, Панов и Дишева „против“

Defakto.bg
Мария Шишкова

Очаквано, бившият зам.-главен прокурор Мария Шишкова бе назначена за зам.-председател на Окръжен съд-Пловдив. „За“ това гласуваха 9 от кадровиците.

Неочаквано, двама от Съдийската колегия обаче бяха „против“ – Лозан Панов и Атанаска Дишева.

Конкретните мотиви на Дишева бяха следните: Мария Шишкова близо 7 години не е работила в съда, а е и преназначена в гражданското отделение на ОС-Пловдив, пък е предложена за зам.-председател и ръководител на наказателното отделение.

Както Де факто писа, Шишкова е предложена за заместник от новия ръководител на окръжния съд Розалия Шейтанова. Направени са и още две предложения за ръководния екип, на съдии от ОС, както и за освобождаване на предните двама заместници. Мария Шишкова, на свой ред, вече е била зам.-председател на окръжния съд в мандата на председателя Сотир Цацаров, а после бе предложена от него и за зам.-главен прокурор. В началото на годината по нейна молба Съдийската колегия я възстанови като съдия в Пловдив.

Любопитен бе разговорът в колегията днес докъде се простират правомощията й при преценка на кадровите предложения. Едната теза бе, че кадровиците могат да преглеждант само дали са спазени формалните изисквания на закона, иначе решенията ще са интуито персона (според личността). Втората теза, с цитати от практиката на ВАС, бе, че в тези случаи колегията действа в условията на оперативна самостоятелност, а не на обвързана компеттентност, то ест винаги може да прави самостоттяелна преценка, която да не съвпада с предложението. Като пример бе даден днешният не избор на председател на ОС-Смолян, въпреки решението на Общото събрание на съда. С добавката, че всички кадрови решения са с оглед на личността и иначе няма как да бъде.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.