Последни новини
Home / Законът / От 19-и опит избраха председател на РС-Велинград

От 19-и опит избраха председател на РС-Велинград

Defakto.bg

Въпреки подкрепата на съдиите кандидадът за ОС-Смолян не получи подкрепа

Единодушно, с 11 „за“ Съдийската колегия избра Лилия Терзиева-Владимирова за председател на Районен съд-Велинград. Това е 19-ата процедура за титуляр на този съд, този път успешна.

Името на съдия Терзиева нашумя миналата година, когато стана първата отковандирована от Съдийската колегия на ВСС след отказ на Лозан Панов да го направи. По това време Терзиева работеше в Софийския районен съд, но бе върната в РС-Пещера по искане на тамошния председател заради високата натовареност на съда. Малко по-късно обаче тя отново бе командирована, но в РС-Велинград.

Сега се кандидатира за ръководител, като е подкрепена от Общото събрание.

Георги Чолаков каза, че ще я подкрепи, но ако в ръководиня си мандат поиска да бъде командирована другаде, ще е „против“. Драгомир Кояджиков заяви, че след 6-годишно безвластие в съда във Велинград ще я подкрепи.

„Съдия Терзиева е в достатъчна степен мотивирана да се справи със задачата и достатъчно компетентна“, каза Красимир Шекерджиев.

С 4 „за“ срещу 6 „против“ обаче кадровиците не подкрепиха единственият кандидат за председател на Окръжен съд-Смолян, въпреки единодушното решение на Общото събрание „за“ него.

Кандидадът бе Динко Хаджиев – съдия от 2000 г. в Мадан, от 2004 г. два мандата председател на РС-Мадан,  от 2017 г. до 2019 г. и.ф. председател в Златоград, от ноември титулярен председател на РС-Златоград.

Процедурата е трета поред за ОС-Смолян. Кандидати от самия окръжен съд няма.

На този фон се състоя дебат по два въпроса – дали не би трябвало за ръководния пост да бъде номиниран магистрат от ОС и какво ще стане със съда в Златоград при евентуален избор на Хаджиев. Касимир Шекерджиев обяви, че няма да подкрепи кандидата, който преди година е поел ангажимент за 5 г. да упавалява РС-Златоград. „Да не подхождаме с шаблон“,призова Даниела Марчева.

Олга Керелска обяви: „Не смятам, че в случая кандидадът търси развитие извън правилата, а че иска да отговори на една организационна нужда и не мисля, че с това си гласуване отстъпвам от досега изразяваните позиции. В този случай убедено е налице изключението, предвидено в закона“.

 

About De Fakto

Проверете също

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР, съобщава bTV

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка срещу началника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.