Последни новини
Home / Законът / Ще обявят конкурс за 5 места във Върховния касационен съд

Ще обявят конкурс за 5 места във Върховния касационен съд

Defakto.bg

Да бъде обявен конкурс за общо 5 места във Върховния касационен съд, които ще се освободят основно след пенсионирания догодина, решиха кадровиците днес.

Конкретно става дума за 3 длъжности в Гражданската колегия на ВКС – местата на съдиите Бойка Стоилова, Борислав Белазелков и на Капка Юстинианова. Стоилова и Белазелков ще се пенсионират през 2021 г., Юстинианова е пенсионер от 2017 г., но заемането на нейното място се е затлачило заради промяната в назначенията”под черта” по чл. 193, ал. 6. Първоначално по този ред минаваха и конкурсите, обявени преди приемането на нормата, но след решение на ВАС правилото вече важи само за “новите” конкурси (от август 2016 г. насам).

Други 2 длъжности са в Наказателната колегия на ВКС – на съдиите Евелина Стоянова и Татяна Кънчева, които ще напуснат заради пенсиониране догодина.

Предложението за конкурсите е на съдиите от ВКС.

А в Съдийската колегия имаше дебат дали може да се обявяват нови конкурси, преди да е приключила процедурата по чл. 193, ал. 6 по тези, обявени през 2018 г. Разбра се също, че няма как двете процедури да се смесят, тъй като 9-месечният срок след провеждането на конкурс за назначения на класираните “под черта” по чл. 193, ал. 6 ЗСВ е изтекъл и за двете колегии.

 

About De Fakto

Проверете също

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

  Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов …

Гешев е похвалил специализираната прокуратура пред президента на Евроджъст Ладислав Хамран

Главният прокурор Иван Гешев е имал работна среща с  президента на Евроджъст Ладислав Хамран, съобщи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.