Последни новини
Home / Законът / В Центъра за обучение на адвокати: Кръгла маса за възстановителното правосъдие

В Центъра за обучение на адвокати: Кръгла маса за възстановителното правосъдие

Defakto.bg

На 15 октомври 2020 г.,  в Центъра за обучение на адвокати ще се проведе Кръгла маса на тема: „Възстановителното правосъдие -алтернатива за превенция на агресията и насилието“. Темата е обединила усилията на неправителствения сектор и на  държавните институции в търсене на ефективен модел за противодействие на младежката престъпност, както и  снижаване стойностите на агресията и насилието в училищна среда, като същевременно служи и за превенция, съобщават организаторите.

Това са  Фондация „Център за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ към Висшия адвокатски съвет, представлявана от председателя на УС адв. Йордан Йорданов, „Асоциация за защита на всички права“, представлявана от адв. д-р Мариана Митова (автор на дисертационен труд „Модел за закрила на извършители и пострадали от насилието в училищна среда“, В. Търново, 2020 г.), Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет, представлявана от г-н Емил Велинов – директор на Дирекцията, и Съюза на юристите в България, представлявана от председателя му г-н Владислав Славов. 

Участници в събитието са Министерство на правосъдието, МОН, МВР, г-жа Янка Такева (СБУ), адвокати, видни представители на академичната общност и др.

Идеята на организаторите е да представят модела на възстановителното правосъдие като действащ и работещ модел за редуциране не само на високите стойности на агресията и насилието сред подрастващите, а и ползите от апробирането му в българското законодателство за противодействие на младежката престъпност. Очаква се да се вземе  единно решение за изработване на концепция, основана на възстановителното правосъдие, в борбата срещу агресията и насилието, което да доведе до цялостна законодателна реформа в образованието, правосъдието, здравеопазването и др.

За редица държави по света възстановителното правосъдие е правителствена политика за справяне с младежката престъпност.  Пример за това е Нова Зеландия, превърнала се от държава с най-висок процент на младежка престъпност в такава с най-нисък процент (Новозеландски модел).

 Възстановителното правосъдие е насочено към всички жертви във всички възрастови групи, без оглед на техния пол. Търсят се всички начини за тяхното подпомагане и изцеление от преживяната болка (за да не се превърнат самите те в агресори – да търсят реванш и отмъщение). Същевременно се работи за промяна на съзнателно психологическо ниво с извършителите на престъпления или агресивно поведение, така че да се достигне до емпатия към другите човешки същества. Цели се ресоциализация, но и възможност да се получи подкрепа от обществото и общността. Обществото (общността) се ангажира да позволи на провинилия се или на осъдения да се завърне в него като равноправен член след поправянето му, но без стигмата на „лош“, „осъден“ и т.н. Стигмата е пречка за тези хора действително да променят живота си. Отблъснатите имат единствен път – път към затвора.

Редица законодателни актове препоръчват внедряване в националното ни законодателство на възстановителното правосъдие и медиацията (например Директива (ЕС) 800/2016г. на ЕПС от 11 май 2016 година относно процесуалните гаранции за децата, които са заподозрени или обвиняеми в рамките на наказателнoто производствo), които към момента се смесват, което дава предпоставки за създаване на такива „хибридни форми“ създаващи условия за увеличаване на агресивните стойности  в българското училище вместо намаляването им.

Датата 15-ти октомври за българската адвокатура се свързва с отбелязване на честванията по повод 15-годишнината от създаването на Фондация „Център за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ към Висшия адвокатски съвет.

Място на събитието: зала 3, Център за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, ул.“Калоян“ № 8, ет. 4, начален час: 10.00 ч. до 14.00 ч.; За връзка с организаторите: адв. д-р Мариана Митова – 0898 673 205; Томислав Тошков – 0884 922 913 (ЦОА „Кръстю Цончев“).

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.