Последни новини
Home / Законът / Правната комисия изслушва главния прокурор Иван Гешев

Правната комисия изслушва главния прокурор Иван Гешев

Defakto.bg

Правната парламентарна комисия ще изслуша главния прокурор Иван Гешев  по повод  доклада му работата на държавното обвинение за първите осем месеци от мандата му.

До решението на парламента да бъде поискан  доклад  по прилагането на закона от прокуратурата, се стигна по настояване на опозицията от БСП

Според правилника на парламента докладът се обсъжда по същия ред, по който и годишните доклади за дейността на органите на съдебната власт.  При обсъжданията депутатите могат да отправят въпроси от свое име, както и постъпили такива от граждани, институции и неправителствени организации.

Внесеният от Гешев доклад е от  63 страници.  Наред с данните са броя на образувани, разгледани, приключени и висящи производства, в доклада са посочени и делата от особен обществен интерес.  Сред тях са такива са корупция, организирана престъпна група, злоупотреба с евросредства, пране на пари и др.

Делата за корупция са 2 282, като новообразуваните са 525. Осъдените и санкционираните са 156, а 22-ма са били оправдани.

От началото на годината до края на август прокуратурата е наблюдавала 15 дела за полицейско насилие. Няма внесени обвинителни актове в съда.

Посочени са проверките и на Върховната административна прокуратура за незаконни отпадъци, за нерегламентирано изгаряне на боклуци в ТЕЦ-овете „Бобов дол“, „Брикел“ и „Сливен“.

Описани са и описани шумните акции на държавното обвинение – от срещу наричаните от Гешев олигарси Васил Божков и братя Бобокови, през разследванията за тежки пътни инциденти, за строителството по Черноморието,  незаконните сметища и водната криза, и се стигне до карантинните дела.

Депутатите от лявата опозиция  се активизираха след влизането на въоръжени лица от Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор и прокурори в сградата на президентската администрация.  Часове след акцията държаният глава поиска оставката на Иван Гешев.  Оставката му вече три месеца искат и от продължаващите вече три месеца протести.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.