Последни новини
Home / Законът / Румяна Ченалова: Нахлуването на ГДБОП в тъмни зори в дома на невинни хора не е грешка, а престъпление

Румяна Ченалова: Нахлуването на ГДБОП в тъмни зори в дома на невинни хора не е грешка, а престъпление

Defakto.bg
Нахлуването на ГДБОП в тъмни зори в дома на невинни хора не е грешка, а престъпление! Извършването на обиск е процесуално – следствено действие и дори в условията на неотложност се подчинява на правилата на НПК и ЗМВР.
Това коментира в профила си във Фейсбук бившият  съдия Румяна Ченалова по повод скандалното нахлуване и  малтретиране на семейство в  столичния  “Левски – Г”   миналата седмица.

И още:

Виновни са не само конкретните служители на ГДБОП, но и тези, които:
1. не са извършили необходимата подготовка, свързана със задълженията по ЗМВР и НПК;
2. са допуснали процесуално-следствени действия да извършват полицейски служители, които не знаят или игнорират правата на българските граждани, превишават собствените си права и нарушават закона;

При извършване на обиск се прониква в чуждо жилище насилствено, само ако лицето отсъства, откаже, има данни за извършващо се тежко престъпление и съответно заповед.
Този обиск е бил планиран, т.е.  не се касае до извънредна ситуация.

Полицаите са длъжни да се легитимират, да установят самоличността на живущите и да посочат какво търсят, тъй като закона дава възможност на лицето да го предаде доброволно.

Насилие от страна на полицията ( употреба на физическа сила е допустима само при определени случаи и доколкото е съразмерно с поведението на обискираното лице – агресия, нападение, опит за бягство).

Действията на служителите на ГДБОП представляват тежко нарушение на основни човешки и конституционни права. Полицаите са нарушили задълженията си, визирани в НПК и ЗМВР, превишили са (чрез разбиването на входната врата и физическото насилие)  правата си с ясната цел да причинят вреда чрез противоправните си действия и от това са настъпили значителни вредни последици

Цялата група, заедно с лицата, които са ги подготвили, изпратили (дали или не указания относно начина на извършване на обиска) , начело с директора на ГДБОП, подлежат на НЕЗАБАВНО УВОЛНЕНИЕ! После следва образуване на досъдебното производство!

Проблемът е не, че са сгрешили адреса или че не са се извинили.

Проблемът е, че са извършили действия, регламентирани в закон, не като служители на реда, а като терористи, погазвайки върховенството на закона, унижавайки човешко достойнство, причинявайки болки и страдания без каквото и да е основание!

Това е правовата държава на Борисов…

About De Fakto

Проверете също

„Майстора – писар в съда и неговите последователи“ – проект на съдии от Кюстендил в памет на големия художник

  Окръжен съд – Кюстендил и школата по рисуване „Новите Майстори“ реализират проект „Майстора – …

Общият съд на ЕС: Няма вероятност от объркване на стоки с кипърска марка „HALLOUMI“ и българския знак – BBQLOUMI“

Общият съд потвърди липсата на вероятност от объркване между колективната марка „HALLOUMI“, запазена за членовете на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.