Последни новини
Home / Законът / Студенти от ЮФ на СУ „Св. Кл. Охридски“( и не само ) излизат на протест „за“ оставката на главния прокурор и правителството

Студенти от ЮФ на СУ „Св. Кл. Охридски“( и не само ) излизат на протест „за“ оставката на главния прокурор и правителството

Defakto.bg

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и от други висши учебни заведения, излизат на протест в четвъртък. Протестът  ще се проведе в 07:30 пред стълбите на главния вход на университета, съобщи в. „Сега“.

Студентите настояват за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Организаторите на демонстрацията са уведомили Столична община.  Към момента не се планира да бъде блокирано движението на кръстовището пред Софийския университет.

От административното ръководство на университета  не бяха запознати с планирания  протест,  установи Де Факто.

Преди месец антиправителствените бяха подкрепени и от 33-ма преподаватели във СУ, Нов български университет и Университета по архитектура, строителство и геодезия.Те категорично отхвърлиха начина, по който действаше властта при разчистването на палатковия лагер на протестиращите на различни места и насилието над журналисти, което се случи по време на Националната конференция на ГЕРБ.

„В контекста на постоянно засилващо се обществено недоволство намираме тези действия за крещяща провокация, целяща неконтролируема ескалация на напрежението и заплашваща гражданския мир в страната, жертван заради личния интерес на шепа политически субекти. Това безотговорно, арогантно и опасно поведение на управляващата коалиция ни кара с още по-голяма убеденост да призовем правителството на Република България незабавно да подаде своята оставка“, се каза в писмото им.

И още: „През последните години в обществото ни тлее засилващо се недоволство от модела на управление на държавата. Характеристиките на този модел, припознати като сериозни проблеми от една немалка част от обществото, включват: срастване на държава и олигархичен бизнес, корупция, политически чадър над определени фигури, съчетан с безпардонно използване на правоохранителните органи и правораздавателната система като бухалка срещу неудобни представители на гражданския сектор и опозицията, потъпкана свобода на словото, социална безперспективност, напоследък също и лошо управление на здравните и икономическите последици от настъпилата световна пандемия“,  написаха университетските преподаватели.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.