Последни новини
Home / Законът / Гешев в пленарна зала: Пеевски е върнал парите от КТБ, да вземеш кредит не е престъпление

Гешев в пленарна зала: Пеевски е върнал парите от КТБ, да вземеш кредит не е престъпление

Defakto.bg

Със 117 „за“ докладът за стореното в мандата му – приет от депутатите, само БСП „против“

След вчерашното изслушване в правната комисия днес главният прокурор Иван Гешев беше и в пленарна зала. А на финала, със 117 „за“ от всички парламентарни групи без БСП докладът на главния прокурор за стореното по време на неговия мандат начело на ПРБ (от 1 януари до 31 август тази година) бе очаквано приет.

Както вече писахме, това изслушване все пак бе безпрецедентно – за първи път на обвинител №1 му се наложи да докладва цялостно на депутатите работата си извън традиционните годишни отчети по искане на опозицията. Това стана по искане на БСП. Но и за първи път у нас има нестихващ граждански протест, провокиран от действия на прокуратурата, който настоява и за оставката на главния прокурор.

Голяма част от казаното в пленарната зала днес се припокриваше с изявленията от вчера. Но имаше и нови акценти. Сред тях впечатли отговорът на Иван Гешев на един въпросите на Антон Кутев (БСП) – защо Делян Пеевски не е сред обвиняемите в мегаделото „КТБ“, визитната картичка на прокурора Гешев?

Отговорът (с оригиналния словоред): „Никой прокурор в Европа не повдига обвинения по политическо посочване и политическа преценка! Ние работим при спазване на законите и върховенството на закона. Но да не кажете, че избягвам от темата – на мен ми е известно, че депутатът, вашият колега Делян Пеевски, което е установено по делото, всичко, получено чрез финансиране от КТБ е върнато на банката. Да получаваш кредит не е престъпление, престъпление е, според мен, защото аз съм изготвил обвинителния акт, както казва народът –  чуждото прави човека щедър – да имаш капитал от 100 милиона, да оперираш с 4 милиарда и да раздадеш тези пари. И това не е цялата дейност на тази организирана престъпна група!“

Отношението към  госта в парламента бе белязано от  подкрепа и  похвали на управляващите и  остри критики и въпроси на левицата за ненаказаната корупция и двойния аршин по делата.

Председателката на правната комисия Ана Александрова и Десислава Атанасова (ГЕРБ) декларираха, че ще подкрепят доклада. И бяха впечатлени  от успехите срещу битовата престъпност. „Докладът на главния прокурор показа много положителни неща и много свършена работа за 8 месеца„, бе оценката на Александрова.

Християн Митев (Обединени патриоти, НФСБ) похвали законодателните инициативи на прокуратурата за НПК и прикани „да видим и за НК“. Заключи: „Обединени патриоти“ се ангажираме да бъде съхранено чувството за справедливост на българските граждани“.

Александър Сиди (Обединени патриоти, ВМРО) каза: „Ще подкрепим, разбира се, този доклад. Проверките на записи, снимки и т.н. безспорно са от обществен интерес, но ни интересува какво прави прокуратурата в малките населени места, с циганската престъпност и съответно със сепаратистките настроения по отношение на ОМО-Илинден ПИРИН, желаем ви смелост в тази посока!“

Крум Зарков (БСП) обобщи: „Три са въпросите, по които няма отговори и са плод на критика към ПРБ от страна на гражданите, парламента, европейските наблюдатели. Властта на главната прокуратура е много голяма, използва се избирателно, а фигурата на главния пркурор е безконтролна. Съществува двоен стандарт: есеемесът ми е по-голям от есемеса ти. Смеската между политика и бизнес се нарича олигархия – термин, който главният прокурор неведнъж използва, а олигарсите са „добри“ и „лоши“. Голямата власт не е властта да бъдеш осъден, това го прави съдът.  Голямата власт и големият страх, който главната прокуратура поражда не е заради това, че някой може да бъде осъден, голямата власт е, че може безнаказано да те съсипе, без да те осъди“, посочи  Крум Зарков възможностите на прокуратурата да се изявява като „квази съдебен орган“.

Социалистът Явор Божанков отбеляза: „Множество сигнали не получиха разследване, справедливост и решение в България. Затова стигнаха до Европа, защото проблемите на нашата правна система са проблем и на Европа.  Той припомни, че  едни преписки са приключили за 2 месеца, а за други не са достатъчни и 2 години: „700 милиона липсващи данъци стигнаха за ангажиране само на чиновници на ниско ниво, но не стигнаха до върховете на държавата. Едни записи на един обвиняем са интересни на прокуратурата, но същият този обвиняем не е интересен на прокуратурата, когато говори за връзките си с висши политици от управляващото мнозинство. Това наричаме двоен стандарт.“

Божанков посочи, че от прокуратурата се очаква да контролира разходването на публичен ресурс, който се харчи основно от обществени поръчки, но самата прокуратура повдига доста въпроси със собствените си обществени поръчки. „Не разбрахме защо и кому са нужни минимум 400 конски сили. Получихме отговор, че са направени проверки и нарушения не са открити, но ние смятаме, че това вече е тенденция“, завърши Божанков.

Антон Кутев  попита Гешев: Колко месеца трябват на прокуратурата, за да ни кажете дали записите и снимките с Бойко Борисов за истински?

Казахте, че разполагате с пълна справка за случая с къщата на премиера в Барселона. Моят проблем е, че Вие разполагате с пълна справка, но аз не разполагам с никакъв резултат. И не само аз, а нито един българки граждани. Проблем е, когато 6 месеца всички пишат и говорят за този случай и той категорично касае съмнения за корупция по най-високите етажи на властта, а Вие разполагате с пълна справка, но не разполагате с резултат. Колко месеца трябват на прокуратурата, за да ни кажете дали записите и снимките с Бойко Борисов за истински?“.

Преди това лидерът на БСП Корнелия Нинова бе категорична – БСП иска оставката на Иван Гешев и няма да подкрепи доклада му, който е чиста статистика и оставя без отговор  важни въпроси, а фигурата на главния прокурор остава безконтролна.  „Не търсете политически позиции в предизборна кампания. В продължение на 4 години ви сигнализираме за престъпления по високите етажи на властта. Оценката е една за всички ни – оценката на европейските институции и гражданите на България„, каза тя.  Сред питанията на Нинова, освен производствата по записите с гласа, „приличащ“ на този на Бойко Борисов и данните срещу Владислав Горанов, бяха и за сигнала за строителството на оградата на границата с Турция,  „Хасковогейт“ и обществените поръчки, сделката за ЧЕЗ, чумата по животните, концесията на летище „София“ и въгледобиви в Пернишко, „темата за чистата земя, въздух и вода на България“.

В България има ли мафия или не, българската прокуратура ще я посочи ли в някакъв момент или ще се задоволява само с констатации по надзора за законност?“, настояваше да разбере Нинова.  И още: „На 29 ноември 2019 г. внесохме законопроект, с който се предлага въвеждане на съдебен контрол върху постановленията на прокурора за отказ да образува досъдебно производство, включително и да бъде отменено, както и да се дават задължителни указания от съда на прокурора относно прилагането на закона. В доклада, който днес главният прокурор представя пред нас, той изрично е заявил своето становище по този въпрос и то е отрицателно. Какви са тези принципни съображения да не приемате, че съдът може да упражнява контрол върху тези актове на прокуратурата, които засега са безконтролни. 

В отговорите си Иван Гешев повтори, че в решението на КС от 2017 г. е казано какви въпроси могат да се задават на главния прокурор – не по конкретни разследвания (защо самата прокуратура оповестява данни по тях и не нарушава ли с внушенията си презумпцията за невиновностт вчера обяви, че по евростандартите ПРБ също има право да огласи позицията си, когато прецени и има разрешение на наблюдаващия прокурор).  „Ако някой твърди, че няма борба с корупцията и организираната престъпност, нека ми покаже друг период с по-добри резултати от тези, които изброих пред вас“, обърна се той към депутатите.

После обвинител № продължи: “ Когато се говори за върховенство на закона и на правото, това не може да стане без взаимодействие между отделните власти и институции и едва ли е само прокуратурата, която може да реши този проблем. Наказателното правосъдие е около 10 % от цялото правосъдие в страната. Надявам се вашият интерес към върховенството на закона, към наказателното правосъдие да бъде концентриран и към други структури, включително извън и в съдебната власт. Справедливост не се дава от прокуратурата, а от съда. Не прокуратурата освобождава предсрочно човек, убил един младеж, син на бивш депутат“.

Гешев говори за постигнатото в борбата с конвенционалната престъпност, с телефонните измами, които са намалели с над 90 % в сравнение с предходни години, за акциите срещу разпространението на наркотици, особено в районите на училищата и др.  От думите му се разбра, че се гордее с постигнатото от  прокуратурата и МВР, нещо което не се било случвало от  1989 г. насам.

И още: „Тъй като с г-жа Нинова преди много години сме работили в една служба като следователи, сега тя е в друго амплоа. Трудно е когато задаваш политически въпроси да ти бъде отговорено юридически.

Подробно обясних за мита за безконтролния главен прокурор, не ме притеснява какви фигури ще бъдат приети за контрол, това са ваши решения, законодателни… Ако искате, закрийте прокуратурата! Но е налице шизофренно раздвоение – от една страна българският главен прокурор е всесилен и всемогъщ, от друга страна искате от мен да контролирам всички разследвания и прокурори. Ако обичате, променете ЗСВ и върнете стария текст, тогава ще отговарям за всеки прокурор!

На въпросите за сигналите от 2017 г. отговори, че е главен прокурор от 2019 г. По всяко едно от тези разследвания, отговаря конкретния прокурор, отново напомни Гешев. „За чумата по свинете не съм специалист и не съм запознат с проверките“, допълни той. Прокуратурата заговорила първа за чистотата на въздуха и успяла да спре горенето на опасни отпадъци, каза Гешев.

Депутатите от левицата поставиха  точните въпроси, онези, на които обществото очаква отдавна отговори.  Не личеше това да притеснява главния прокурор. Отправете ми писмени въпроси за конкретни дела, аз ще питам дали ще дадат разрешение. Или ще получите отговор или няма да получите,  заяви Гешев и потъна в дълбоката сянка на контролираните от него налюдаващи прокурори.

Не получихме никакви отговори от главния прокурор вчера, но и не сме очаквали да получим“, коментира по-късно пред БНР адвокат Николай Хаджигенов за изслушването на Иван Гешев от депутатите.   „Единствения отговор, който категорично получихме, ако някой си е задавал въпроса какво прави Гешев в стола на главния прокурор, е – арогантно невежество, граничещо с неграмотност“, каза още адвокатът.

Той посочи, че от близо 90 хиляди производства пред прокуратурата, по 9 хиляди от тях има внесени обвинителни актове:“Това означава, че изначално има 90% брак в работата на прокуратурата„.

Според Хаджигенов при отчетения спад на домашните кражби, с които главният прокурор се е похвали,  не е взет предвид тримесечният период, в който „всички бяхме под карантина и стояхме по домовете си – и крадците, и потърпевшите“. Той беше категоричен, че спадът не се дължи на работата на прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.