Последни новини
Home / Законът / С цветя от въодушевени съпартийци, Цвета Караянчева седна пак в най-високия стол на държавата

С цветя от въодушевени съпартийци, Цвета Караянчева седна пак в най-високия стол на държавата

Defakto.bg

За твърдението „г-жа Лъжа“, Корнелия Нинова е осъдила Бойко Борисов, съобщи лидерерът на БСП

Тържествено с букет цветя от въодушевени съпартийци и с въздушни целувки към депутатите от ГЕРБ и коалиционните партньори, които я подкрепиха срещу поисканата й  оставка,  Цвета Караянчева зае най-високия отново най-високия стол в държавата, този на председател на Народното събрание. С  метален глас се врече:  „Ще оправдая доверието ви“. Докато вървеше дебата за оставката й, тя седеше сред депутатите.

Минути преди да се върне на трибуната,  Караянчева  обясни на депутатите колко  тежко е приела злорадството заради изказванете на Бойко Борисов по нейн адрес, което той отричал: „Имаше моменти, в които исках да изчезна или да скоча от някоя канара в Родопите„.  Обясни обаче, че е независима от изпълнителната власт,  защити премиера, нападна президента Румен Радев и обвини БСП и ДПС, че искат да са във властта през задния вход.  „Моята чест не е функция на вашата оценка. Моята чест не може да бъде отнета най-малко от вас„, заключи Караянчева.

След близо пет часа дебати,  спорове и обиди,  мнозинството отхвърли поисканата оставка на Караянчева от БСП и ДПС от председателския пост.  „За“ Караянчева гласуваха 126 депутати от ГЕРБ, „Обединените патриоти“ и „Воля“, а за отстраняването й – 97 от БСП, ДПС и независимите.  Управляващите я защитиха с аргумента,  че е добър човек, има подкрепата на ГЕРБ и др., и искането трябва да бъде изтеглено. Опозицята бе категорична,  че оставката ще изчисти срама от 44-я парламент.

В началото на заседанието  лидерът на БСП Корнелия Нинова изброи аргументите, с които социалистите искат оставката на Цвета Караянчева –  не зачита Конституцията и правилника на парламента, превръща  Народното събрание в придатък на Бойко Борисов,  обижда и унижава гражданите с реплики като „Като не ти харесва метрото, ходи пеша, бе„, не придвижва законопроекти на опозицията, уронва престижа на институцията и др.  Аргументира  упреците, че Караянчева пази  Борисов от парламентарен контрол. „Последното искане за изслушване на министър-председателя е било преди една година. Последното е от септември тази година. Има искания и  през февруари, април, юни, юли, септември и последното е във връзка с поредния договор за F-16.  И на нито едно от тези изслушвания, които ние сме подписали, министър-председателят не дойде„, отбеляза Нинова.

Неприемливо е поведението на г-жа Караянчева в момента, в който получи грозна и цинична оценка от собствения си лидер. Говоря за онзи разговор, в който тя е определена като… една кърджалийска жена.  В тази връзка, най-нормалното поведение беше да подаде оставка – за да защити честта на парламента и достойнството на българските жени. Вместо това, тя написа на стената си във Фейсбук: „Аз вярвам на Бойко Борисов“. Тя може да му вярва за тази оценка, то е неин избор и собствено самоунижение. Но ние не искаме повече, като председател на Народното събрание, да унижава институцията..“

Според депутатът Александър Симов: „Кърджали вече се свързва с хихикане, с градски легенди за Караянчева. А какво да кажем за нелепото обявяването на 6 стари килима за някакво върховно дарение. Действие, което е възмутило всички културни дейци в тази страна. Това е стилът на госпожа Караянчева в Кърджали. Отидете в Кърджали да видите какъв е авторитетът й в Кърджали„,

Веселин Марешки ( „Воля“) не издържа на критиките срещу  Караянчева за килимите: „Шест килима или една църква, или една болница, няма никакво значение. Важен е фактът на дарителство. Порових се да видя един от най-видните БСП лидери какво е дарил през живота си. Ще спомена само един от тях. Единственото, което Вигенин например е дарявал през живота си, е своята любов към лидера на БСП Сергей Станишев, да не ме разберете неправилно. Но ако само на това дължиш кариерата си, какво право имаш да критикуваш онези, които са помогнали на другите да живеят малко по-добре„.

Фиксирането в депутата от левицата, бе заради поисканата от Вигенин оставка на Марешки от зам.председателски пост на НС по повод  4-годишната му осъдителна присъда на втора инстаниця.

Кристиан Вигенин: Зам.-председател на парламента има  особен интерес към еднополовата любов. Същият зам.-председател е осъден на 4 години, допълни той. Убеден съм, че 4 години в затвора ще му помогнат да намери себе си, репликира той  Марешки.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, Цвета Караянчева се държи като квартален партиен функционер, което е политическо престъпление срещу републиката и историята няма да го прости. Той смята, че личността и поведението на този председател на Народното събрание трябва да е урок, който всички трябва да научат. „Караянчевщината няма място в българския парламент и политика„, обяви лидерът на ДПС.

 Не сме съгласни с определението кърджалийска, но до там завършва нашето несъгласие“, каза Хамид Хамид (ДПС) по повод знаменитата обида, изречена от „незвестния“ мъж.  „Уважаема госпожо, кърджалийска мъченице„, обърна се Хамид Хамид към Караянчева, която според него щяла да се запомни, само с кратката, но категорична оценка на партийния председател на ГЕРБ, с която всички били съгласни. Хамид обаче я критикува, че парламентът не се е произнесъл за несъвместимост за член на Централната изборна комисия. Цитирайки изказването на Караянчева от Лом, Хамид каза, че тя принизява  авторитета на Народното събрание до „цех за производство на градински изделия“.

Според депутата Ерол Мехмед от Кърджали,  в изказването на Борисов имало една техническа грешка и тя била – „кърджалийска“. Той смята, че Цвета Караянчева е олицетворение на ГЕРБ, но срам за Кърджали.

Коментарът на Мехмед последва изказването на  Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“, който защити председателя на парламента като политик, който нищо не е откраднал и не бил корумпиран. По думите му, Караянчева е  младо и добре изглеждащо момиче, атакувано от ДПС, защото разбило монопола на движението в Кърджали.  От свещената парламентарна трибуна са изричани много по-обидни реплики от „Ходи пеша, бе“, защити скандалното изявление на Караянчева той.  Например „Не народ, а мърша“, изречена според него от Пенчо Славейков. Антон Кутев от БСП го поправи, че това са думи на Петко Славейков – председател на Народното събрание, до когото Цвета Караянчева няма как да се нареди.

И Йордан Цонев  репликира патриота Атанасов,  че ДПС управлява в Кърджали и региона. „По-скромничко с мита за разбития бастион“, препоръча той.

В защитата си  към Караянчева депутатът  Вежди Рашидов обяви, че премиерът Бойко Борисов не е на повикване, не е част от Околовръстния път, за да идва в парламента, когато БСП поиска. А ако Корнелия Нинова изпитва любов към премиера, да го покани на ресторант и да се разберат като мъже, предложи Рашидов.  Накрая поиска отзоваването на Елена Йончева от Европейския парламент заради критичната резолюция срещу България, която по думите му била пълна с лъжи.

„Дъно“ – реагира Нинова на изказването на  Рашидов. Според нея след този дебат е спасително за България парламентът да бъде разпуснат веднага.

В подкрепа на Цвета Караянчева се изказаха и депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов, Десислава Атанасова и Александър Ненков.  Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Ципов, заяви на опозицията: „Имам една лоша новина. Няма да стане! Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-то НС до края на месец март следващата година„.

Не сбърка за  „лошата“  новина.

Корнелия Нинова: Бъдете смели, наречете ме г-жа Лъжа и ще се срещнем в съда. Вече осъдих Борисов!

Ще ви  кажа няколко думи за всички критики, които отправихте към мен лично. Разбирам фиксацията ви в мен. Броих до двадесет и няколко пъти произнасяне на името ми, но не взех лично обяснение.  Но няма как да приема няколко неща.

Първо, наистина човек, осъден на 4 години затвор, да ми дава оценки.

Второ, да ви призова, уважаеми депутати, когато правите внушения или лъжете по отношение на председателя на БСП, да бъдете смели и да го кажете директно. Не да цитирате някой, че казал, че съм „г-жа Лъжа“. Защото за това твърдение осъдих Бойко Борисов и ми дължи разноските по делото.  Така че, когато кажете „г-жа Лъжа“ , застанете с името си и го кажете, за да сте следващият, когото да осъдя. По отношение на СДС – същото – имам осъдително решение срещу премиера Борисов за поредната лъжа, че имам нещо общо със СДС. Като го говорите тук, искам директно да ме назовете, за да се срещнем в съда.

Същото се отнася и за „Техноимпекс“ – 4 проверки и всичките с едно заключение. Когато говорите за „Техноимпекс“ не правете намеци за криминална приватизация. Елате и кажете директно – Корнелия Нинова е извършила престъпление при приватизация, за да ви срещна в съда.

По една единствена причина – всички тези неща ще свършат в съда, защото претендираме за върховенство на закона. Осъдителните присъди са част от това върховенство на закона.

 

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.