Последни новини
Home / Законът / КС образува дело по искането на президента срещу решението на НС за Временна комисия за конституцията

КС образува дело по искането на президента срещу решението на НС за Временна комисия за конституцията

Defakto.bg

Конституционният съд образува к.д. № 12/2020 г. по искане на президента на Република България за установяване на противоконституционност на приетото на 2.10.2020 г. Решение на Народното събрание за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България (обн., ДВ, бр. 86/6.10.2020 г.) като противоречащо на чл. 4, ал. 1, чл. 79, ал. 3, чл. 158, т. 1, чл. 159, ал. 1 и чл. 161 от Конституцията на Република България.  Докладчик по делото е съдия Анастас Анастасов, съобщава на сайта си съдът.

Временната комисия беше създадена в началото на месеца, а депутатите от БСП и ДПС отказаха да участват в нея.  Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно „Решение за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България“.  В искането си той посочи, че промени във вече внесен проект за нова конституция може да прави само Велико народно събрание. Действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание или не.  Великото народно събрание е единственият орган, който е оправомощен да приеме нова конституция.  С приетото решение се надхвърля конституционната компетентност на Народното събрание и се нарушава принципът на правовата държава, отбеляза президентът.

Ако във вторник съдиите допуснат искането на президента, което според конституционалисти почти сигурно,  на заинтересованите по казуса страни ще бъде даден месец, за да представят становищата си.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Велислав Минеков по казуса „Труд“ в НС: Когато държавата и законът се завръщат, това не е реваншизъм

Министърът е решен да защити НДК и извади ГЕРБ от партийната му централа там В …

Омбудсманът поиска от КЕВР да не вдига цените на тока и парното за бита

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.