Последни новини
Home / Законът / Необжалваемостта на общите устройствени планове е противоконституционна

Необжалваемостта на общите устройствени планове е противоконституционна

Defakto.bg

КС прекрати делото за „кариерните бонуси“ на Висшия съдебен съвет

Две норми на Закона за устройството на територията (ЗУТ), оспорени от Висшия адвокатски съвет, са противоконституционни. Това реши днес Конституционният съд (КС) с 11 „за“. Съдията Гроздан Илиев е останал на „особено мнение“. Докладчик е Константин Пенчев.

Обявени за противоконституционни са разпоредбите на чл. 208, ал. 1 в частта „а за имоти, предвидени за озеленени площи по чл. 61, ал. 4 – петнадесет години“ и на чл. 215, ал. 6 от ЗУТ. 

В искането си адвокатите твърдяха, че с въвеждането на  15-годишен срок за отчуждаване  законодателят е допуснал несправедливо и необосновано ограничаване на правото на собственост и по този начин е надхвърлил конституционната рамка, която поставя принципът за правовата държава. Че собствениците на поземлени имоти, отредени по устройствените планове за реализация на мероприятия по обществено озеленяване, са поставени в неравностойно положение спрямо останалите собственици на поземлени имоти. Както и че на практика е налице  „лишаване от собственост“ без предварително и равностойно обезщетение.

Разпоредбата на чл. 215, ал. 6 ЗУТ пък въвежда необжалваемост на общите устройствени планове, както и на техните изменения. Това необосновано е ограничило правото на защита на гражданите – държавата може чрез областния управител да защити държавните и обществените интереси, ако счете, че те са засегнати от акта на местната власт за одобряване на общия устройствен план, а на засегнатия гражданин това право е отнето, твърдяха от ВАдС.

Решението на КС – тук.

То е първото, след което върху парламента ляга отговорността да запълни законовите „празнини“, ако поиска. Така е, след като в края на април, по тълувателно дело 5 от 2019 г. Контитуционният съд обяви, че решението му за противоконституционност на закон няма възстановително действие. То ест – на мястото на отменените текстове не се връщат предишните законови норми. 

Единодушно, с 12 „за“ конституционните съдии са отклонили като недопустимо искането на Пленума на Върховния касационен съд срещу приетите в началото на годината кариерни бонуси за членовете на ВСС. Докладчик по това дело е председателят на КС Борис Велчев. То е прекратено.

Предмет на делото бе промяната в чл. 28, ал.1 от Закона за съдебната власт, че след изтичането на мандата им изборните членове да бъдат възстановявани и на длъжност „ с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност в органите на съдебната власт“. Както Де факто писа, в повечето от постъпилите становища по конституционното дело се твърдеше, че бонусът нарушава принципи на основния закон. Но междувременно, по предложение на Хамид Хамид от ДПС, парламентът „редактира“ спорните кариерни бонуси по чл. 28, ал.1 като „възможност“ – сиреч ВСС ще преценява дали бивши негови членове да бъдат автоматично повишени като съдии, прокурори или следователи. Президентът Радев наложи вето на поправката, парламентарното мнозинство обаче я прегласува.

Както се е произнасял при подобни случаи при изменение и допълнение на закон (Решение № 9/2018 г. на по к. д. № 5/2017 г.; Решение № 14/2018 г. по к. д. № 12 /2017 г.; Определение № 2/2018 г. по к. д. № 5/2018 г., Определение № 1/2019 г. по к. д. № 1/2019 г., Определение № 2/2019 г. по к. д. № 11/2018 г. и др.), Конституционният съд следва да отклони искането на пленума на ВКС като недопустимо и да прекрати производството по делото. След изменението разпоредбата на чл. 28, ал. 1 ЗСВ има ново съдържание и смисъл, като така се внася нов предмет на делото, какъвто не е поискан от вносителя и с какъвто не е сезиран Конституционният съд. Разглеждането на така изменената разпоредба означава съдът да се самосезира, което е недопустимо“, заявяват от КС.

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.