Последни новини
Home / Законът / Лекция пред Европейската организация за публично право: Човешките права и върховенството на закона са достижение на цивилизацията

Лекция пред Европейската организация за публично право: Човешките права и върховенството на закона са достижение на цивилизацията

Defakto.bg

Конституционният дебат не трябва да води към подчиняване на основния закон на институционални, партийни или лични интереси, като се пренебрегват ценностите на обществото, подчерта президентът в лекция пред Европейската организация за публично право в Атина

Свободата, демокрацията, човешките права са били заветните цели на много поколения, които са положили усилия и са направили саможертва в името на това да се радваме на тези ценности днес и това са най-високите достижения на нашата цивилизация, заяви президентът Румен Радев, който изнесе в рамките на посещението си в Гърция лекция пред Европейската организация за публично право на тема „Универсални човешки ценности и върховенство на закона: стълбове на европейското развитие“.

В исторически план ценностите на Европа водят обществата към върховенство на закона и просперираща държава. Те разграничават отделните европейски страни, но и вдъхновяват нашия общ интеграционен проект.  „Това са най-високите достижения на нашата цивилизация и когато говорим за нашите ценности, трябва да признаем, че те не се прилагат перфектно и не се постигат напълно“, напомни Румен Радев.  Президентът подчерта, че в днешния свят на непрестанни промени и несигурност защитата на човешките  права остава морален компас за народите.

Румен Радев е четвъртият президент от държава-членка на Европейския съюз, който изнася лекция в рамките на престижния форум.

„Историята е доказала, че за много политици е предизвикателство да управляват държавата демократично, оценявайки всяка крачка, която правят през призмата на защитата на свободата, човешките права и върховенството на закона“, посочи държавният глава.  Европейските общества изискват днес всяко политическо решение да съответства на тези ръководни принципи и затова понякога изглежда, че страните в Европа са бавни и неефективни, докато световни или регионални сили, които не са обвързани или ограничени от нуждата да спазват тези принципи, са по-бързи и по-ефективни в краткосрочен план, когато взимат решения.  „Да се взимат навременни решения е понякога сложно, но човешкото развитие не е спринт, а маратон. Ние ще спечелим в дългосрочен план, тъй като имаме много по-силна морална основа, базирана на принципи“, посочи още Румен Радев.

Според държавния глава дебатът за това дали законодателството трябва  да следва съществуващи социални процеси или те трябва да отчитат и спазват моралните принципи, на които се гради законодателството, има своя отговор и е в защитата на общочовешките  ценности. „Законът трябва да насърчава и защитава тези ценности и това е висш обществен интерес“, подчерта президентът.

В изказването си на форума Румен Радев напомни и че в България продължава дебатът дали основният ни закон съответства на социалното и политическо развитие на страната. „Имаме ли нужда от чисто нова Конституция или поправките в съществуващата ще бъдат достатъчни? Независимо какъв е подходът, трябва да се избягват всякакви опити за подчиняване на Конституцията спрямо институционални, партийни или лични интереси, като се пренебрегват ценностите на обществото“, заяви държавният глава.

Президентът поздрави членовете на Европейската организация за публично право за тяхната благородна мисия да насърчават изучаването на публичното право в Европа и по света, с което заздравяват демократичните институции на страните и обществата, основани на права, задължения и избори, които се развиват и процъфтяват в рамките на правилата на публичното право. След края на своята лекция държавният глава връчи на организацията почетния знак на Президента на Републиката за нейния принос в утвърждаването на правовата държава.

Европейската организация за публично право (EPLO) провежда изследвания,  обучения и специализации и организира стажантски програми за юристи, насочени към подобряване функционирането на демократичните институции. От създаването си досега организацията е подкрепила над 200 образователни, изследователски, обучителни, институционални и други дейности и е оказала помощ на демократични институции в над 70 държави.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.