Последни новини
Home / Законът / Студенти пред Ректората поискаха оставката на Гешев и Борисов: Не сме безразлични, отвратени сме!

Студенти пред Ректората поискаха оставката на Гешев и Борисов: Не сме безразлични, отвратени сме!

Defakto.bg

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и техни колеги от други висши учебни заведения се събраха на протест пред Ректората.  Пред главния вход на Алма Матер студентите настояват за оставката на правителството и главния прокурор.

Важно е към стотния ден на протестите едно студентско движение да даде тласък на протеста, да покаже, че студентите в България не спят и не са безразлични към случващото се у нас, обясни пред БНР Волен Вучков, един от протестиращите студенти.  Идеята по думите му е да се даде нова енергия на протеста.

„С хитрия си ход за ново Велико народно събрание, с тази Конституция – този проект е обида за българския конституционализъм, цели се единствено печелене на време и избутване на мандата до март. Провеждане на избори от този кабинет няма да отрази демократичността в държавата“, казва  протестиращият студент.

Събира ни непоносимостта, недоверието, отвратеността от всички гафове, които се случиха през последните месеци, епитетите с които ни наричат.“  Това заяви пред bTV  студентът от Юридическия факултет на Софийския университет Николай Йорданов.

Негови колеги обясниха, че са на площада от първия ден на протестите.Решихме, че след 100 дни неуспешни протести, ще се легитимираме активно.  Като съсловие на студентите не искаме това правителство и най-вече този главен прокурор„, обявиха протестиращите, сред които има и студенти от други висши учебни заведения.

Свидетели сме на абсурд след абсурд. Нещо, което в една европейска държава е невъзможно. При първия гаф си подават оставките и напускат постовете си, понасяйки своята отговорност. Тук това нещо го няма, нито един политик не е поел отговорността си. Затова излизаме да кажем, че от днес студентите започват твърдо заявяват своята позиция за оставка на правителството. Смятаме, че студентите са силата на общество, а идеята е да се обединим„, заяви пред пред БГНЕС и Иван Гълъбов, студент по Регионално развитие и политика в Геолого-географския факултет на СУ.

Студентите не искат да се правят паралели и да ги сравняват с „Ранобудните студенти“ от предишните големи протести преди 7 години, но признават, че целите и задачите им са същите. „Целим промяна, а не подмяна.“

 

About De Fakto

Проверете също

Първи осъден за търговия с гласове, 440 преписки и 56 производства за нарушения на политическите права

57-годишен мъж от плевенското село Ставерци е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите …

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.