Последни новини
Home / Законът / Обявиха списъка с допуснатите до конкурса за държавни съдебни изпълнители

Обявиха списъка с допуснатите до конкурса за държавни съдебни изпълнители

Defakto.bg

Министерство на правосъдието обяви списъците с допуснатите до конкурса за държавни съдебни изпълнители (ДСИ) кандидати, съобщиха оттам.

Конкурсът, който беше обявен през септември със заповед на министъра на правосъдието Десислава Ахладова, е за 36 вакантни места в общо 33 съдебни райони в страната. Той ще се състои от писмен и устен изпит.

За участие в процедурата са подадени общо 573 заявления. Комисия констатира, че 460 кандидати са с редовни документи и следва да бъдат допуснати до участие. 113 кандидати са с нередовни документи и следва да отстранят нередностите в 7-дневен срок. Списъците – тук.

Държавните съдебни изпълнители са към районните съдилища, те, както и ЧСИ, осъществяват принудително изпълнение на частни притязания, може да им се възложи и събиране на вземанията на съдебната власт. За разлика от частните изпълнители обаче те са на държавна служба и получават заплата – 90 % от заплатата на районен съдия, като всички осигуровки и застраховки са за сметка на съдебния бюджет. Освен това след 6 прослужени години и показан професионализъм министърът на правосъдието може да определи на ДСИ по-високо възнаграждение, като максимумът е заплата на съдия в окръжен съд. Министърът обаче може да умолнява ДСИ при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.