Последни новини
Home / Законът / Обявиха списъка с допуснатите до конкурса за държавни съдебни изпълнители

Обявиха списъка с допуснатите до конкурса за държавни съдебни изпълнители

Defakto.bg

Министерство на правосъдието обяви списъците с допуснатите до конкурса за държавни съдебни изпълнители (ДСИ) кандидати, съобщиха оттам.

Конкурсът, който беше обявен през септември със заповед на министъра на правосъдието Десислава Ахладова, е за 36 вакантни места в общо 33 съдебни райони в страната. Той ще се състои от писмен и устен изпит.

За участие в процедурата са подадени общо 573 заявления. Комисия констатира, че 460 кандидати са с редовни документи и следва да бъдат допуснати до участие. 113 кандидати са с нередовни документи и следва да отстранят нередностите в 7-дневен срок. Списъците – тук.

Държавните съдебни изпълнители са към районните съдилища, те, както и ЧСИ, осъществяват принудително изпълнение на частни притязания, може да им се възложи и събиране на вземанията на съдебната власт. За разлика от частните изпълнители обаче те са на държавна служба и получават заплата – 90 % от заплатата на районен съдия, като всички осигуровки и застраховки са за сметка на съдебния бюджет. Освен това след 6 прослужени години и показан професионализъм министърът на правосъдието може да определи на ДСИ по-високо възнаграждение, като максимумът е заплата на съдия в окръжен съд. Министърът обаче може да умолнява ДСИ при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения.

About De Fakto

Проверете също

Новите противоепидемични мерки: Маски на открито, но с изключения, работа от разстояние или с променлив график, услуги онлайн

Заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за новите противоепидемични  мерки от 22 октомври до 30 …

Внедряването на Единната информационна система ще наруши правата на гражданите, заявяват от ВКС

Внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще наруши процесуалните права на гражданите – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.