Последни новини
Home / Законът / Обявиха списъка с допуснатите до конкурса за държавни съдебни изпълнители

Обявиха списъка с допуснатите до конкурса за държавни съдебни изпълнители

Defakto.bg

Министерство на правосъдието обяви списъците с допуснатите до конкурса за държавни съдебни изпълнители (ДСИ) кандидати, съобщиха оттам.

Конкурсът, който беше обявен през септември със заповед на министъра на правосъдието Десислава Ахладова, е за 36 вакантни места в общо 33 съдебни райони в страната. Той ще се състои от писмен и устен изпит.

За участие в процедурата са подадени общо 573 заявления. Комисия констатира, че 460 кандидати са с редовни документи и следва да бъдат допуснати до участие. 113 кандидати са с нередовни документи и следва да отстранят нередностите в 7-дневен срок. Списъците – тук.

Държавните съдебни изпълнители са към районните съдилища, те, както и ЧСИ, осъществяват принудително изпълнение на частни притязания, може да им се възложи и събиране на вземанията на съдебната власт. За разлика от частните изпълнители обаче те са на държавна служба и получават заплата – 90 % от заплатата на районен съдия, като всички осигуровки и застраховки са за сметка на съдебния бюджет. Освен това след 6 прослужени години и показан професионализъм министърът на правосъдието може да определи на ДСИ по-високо възнаграждение, като максимумът е заплата на съдия в окръжен съд. Министърът обаче може да умолнява ДСИ при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения.

About De Fakto

Проверете също

Комисия допусна до подбор всички 35 кандидати за европейски делегирани прокурори

Всички кандидади за европейски делегирани прокурори – общо 35 на брой за 10 позиции за …

Делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков, тръгва на 23 февруари

Публичността по време на пандемия – принципно пак под голяма въпросителна На 23 февруари ще …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.