Последни новини
Home / Законът / Съдийката, която пита Люксембург за конфискациите без присъди, напуска системата с оставка

Съдийката, която пита Люксембург за конфискациите без присъди, напуска системата с оставка

Defakto.bg

Тя и съпругът й магистрат бяха нарочени от кадровиците за “номенклатура” на Брюксел

Двама съдии от Софийския градски съд – Катерина и Николай Енчеви, са подали оставки като магистрати и напускат системата.

Заявленията им ще бъдат разгледани от съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) в понеделник, установи Де факто. Заявленията са от 5 октомври.

Катерина Енчева е съдийката, която през март 2018 г. изпрати първото преюдициално запитване в Съда на ЕС в Люксембург за съответствието между българския режим на гражданска конфискация без присъда (дори и човекът да е оправдан или обвиненията срещу него – свалени) и европейското право. Тогава спря и делото за отнемане на имущество за над 2 милиарда от Цветан Василев по иск на КОНПИ, с което си навлече гнева на тогавашната комисия и нейния председател Пламен Георгиев. Миналата година обаче СЕС бе сезиран с второ питане, от друг съдия от Софийския градски съд, по повод поискана гражданска конфискация от бившия шеф на клиниката по дерматология на ВМА Мирослава Кадурина.

Това лято съдия Енчева отново “влезе в новините” заради упорития отказ на мнозинството в Съдийската колегия на ВСС да удължи с две години командироването й в Генерална дирекция “Правосъдие и потребители” на Европейската комисия, като за целта бяха ползвани “биографични” аргументи. Сред тях, че Катерина и Николай Енчеви работели в пренатовареното гражданско отделение на СГС, а се сменяли един друг да работят в Брюксел и когато единият бил там, другият излизал в неплатен отпуск, оголвало се правораздаването. Това – при липсата на възражения от председателя на Софийския градски съд за продължаване на командироването. Изтъкнато бе и че се създава “номенклатура” на изпращаните в евроинституции магистрати, а имало и други достойни. Отказът бе препотвърден и след изрично писмо от и.д. генералния директор на ГД „Правосъдие и потребители“ на ЕК, в подкрепа на искането за продължаване на командироването на съдия Енчева (за периода от 1 ноември 2020 г. до 31 октомври 2022 г.), защото това е важно както заради приемственост, така и за поддържане на необходимите практически знания и опит. Изтъкнати бяха изключителните резултати на тази съдийка и нейната ключова роля за постигането на политическото споразумение относно регламентите за връчване на документи и събиране на доказателства, както и очаквания от нея принос за последващите дейности в тази област, включително правилата за прилагане на Регламента.

Това не убеди кадровиците. Но затвърди у публиката убеждението, че семейството съдии е “наказано” заради защитаваните от тях позиции. И двамата са  най-високия възможен ранг “съдия във ВКС и ВАС”, свидетелство за професионализъм.

Е, сега и двамата са направили избора си и напускат Темида.

 

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.