Последни новини
Home / Законът / Съдът отмени запори за 300 милиона на фирма на Васил Божков

Съдът отмени запори за 300 милиона на фирма на Васил Божков

Defakto.bg

Административният съд – София град е отменил е отменил решение на НАП от 11 март 2020 г., с което е потвърдено постановление за налагане на запори, с които да се обезпечи публично вземане в размер 273 150 550 лева от фирма „Ню геймс“ АД, която организираше моментни лотарийни игри у нас на Васил Божков.

Това се вижда от окончателно решение на съдия Камелия Серафимова от 9 октомври. Решението на съда е окончателно, пише в. Сега.

Наложениете обезпечения бяха заради данъци и такси, които Приходната агенция и Държавната комисия по хазарта претендират от  фирмата. „Ню геймс“ организираше моментни лотарийни игри у нас на обвинения в 19 престъпления хааретн бос Васил Божков.  Спорът е за запорирани банкови сметки, депозити, вещи и пари в трезори, суми на доверително управление в банка, както и 16 автомобила.

В мотивите си съдия Камелия Серафимова, отбелязва, че фирмата е притежавала 5-годишен лиценз за 23 разновидности на играта. Според нея, искането за запорите е с бланкетно съдържание и е немотивирано. Липсва анализ и конкретни данни за претендирания размер на задълженията на „Ню геймс“. Не е установено с какви изходни данни са разполагали органите по приходите преди възлагането на ревизията относно предполагаемите задължения на дружеството, а също така и какви са новоустановените факти и обстоятелства след възлагането на ревизията.

Съдът намира, че директорът на НАП-София механично и без каквито и да било доказателства е оставил жалбата на „Ню геймс“ без уважение, без да анализира събраните доказателства и без да изследва както обезпечителната нужда и дали обезпечението й съответства.

Според съда, за да се премине към запори, трябва да има влязъл в сила акт за установяване на публично държавно вземане. А такъв няма. Освен всичко автомобилите са запорирани, без дори да бъдат посочени доказателства за собствеността и стойността им.

Друг събеден състав по друго село отменя и постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки, издадено публичен изпълнител. Тук стойността на обезпечението е 22,5 млн. лв. То е заради неплатен корпоративен данък на „Ню Геймс“, който данъчните били установили с ревизия. И в този случай съдът намира, че решението на НАП е немотивирано, защото с него механично и без доказателства е отхвърлена жалбата на дружеството.  Датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки, а  няма как за толкова кратко време ревизиращите  да определят предполагаемия размер на задълженията, както и дали има предпоставки за запори. „Липсва анализ и конкретни данни, въз основа на които да се обоснове извод, че размерът на предполагаемите задължения е 22 528 044 лева“, пише съдията.

Държавата се задейства срещу укриващия се в Дубай бизнесмен след сигнали от бившите му бизнес партньори и собственици на „Ефбет“ братя Найденови за 700 млн. лв. неплатени такси към хазната от хазартните му компании. След това бяха повдигнати поредица от обвинения на самия Божков и най-близките около него хора.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.