Последни новини
Home / Законът / Брюксел обсъжда „златните“ паспорти срещу инвестиции и реципрочни мерки за визовия режив със САЩ

Брюксел обсъжда „златните“ паспорти срещу инвестиции и реципрочни мерки за визовия режив със САЩ

Defakto.bg

На сесията си тази седмица Европейският парламент  ще разисква въпроса с полицейското насилие, а също и заплахите за сигурността от т. нар. „златни“ паспорти и визи, съобщи БНР.

От Европарламента отбелязват, че Кипър е една от трите държави в съюза, заедно с Малта и България, където е възможно да се получи гражданство в замяна на инвестиция.

Още миналата година Европейската комисия  показа недоволство от  процедурата  за гражданство срещу инвестиции и закупуването му от състоятелни чужденци, като посочи, че тази схема  може да помогне  на организирани престъпни групи от страни извън ЕС да проникнат в блока и да увеличат риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци.

В трите държави състоятелни чужденци могат да закупуват паспорти, които им дават пълен достъп до повечето страни от ЕС, срещу инвестиции, вариращи между 1 и 2 милиона евро. Според Брюксел в трите държави няма достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство.

Европейският парламент ще обсъди с Европейската комисия въпроса за т. нар. „визова реципрочност“ със САЩ. Предвижда се в сряда парламентът да гласува втора резолюция по темата.

Преди седем години Евросъюзът прие правила, според които европейските граждани трябва да пътуват до чужда държава при същите условия, както гражданите на тази държава при пътуване да съюза. Гражданите на пет страни от съюза, сред тях и България, обаче, все още се нуждаят от визи, за да посетят САЩ.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.