Последни новини
Home / Законът / ВСС обсъжда положението в Софийския градски съд след четири потвърдени случая на Ковид там, магистрати се „самоорганизират“

ВСС обсъжда положението в Софийския градски съд след четири потвърдени случая на Ковид там, магистрати се „самоорганизират“

Defakto.bg

Препоръките трябва да дойдат от РЗИ, не от юристи

След четири потвърдени случая на Ковид-19 в Софийския градски съд, председателят Алексей Трифонов е изпратил кратко писмо  до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. В него се казва: „Във връзка с констатираните 4 случая на заразени съдии в периода 13-14 октомври ви моля да прецените налага ли се промяна на противоепидемичните мерки, утвърдени с решение на СК от 12 май 2020 г., изменени и допълнени на 19 май и 2 юни“. Това съобщиха от СГС в отговор на запитването ни.

Писмото е изпратено във ВСС на 14 октомври, когато магистратите са уведомили ръководството за положителните тестове. Със заповед на Трифонов на всички „контактни“ с тях съдии и служители са направени PCR изследвания и тестовете са отрицателни. По неофициална информация става дума за малко повече от 10 човека. Помещенията са дезинфекцирани.

В момента в Софийския градски съд се провеждат насрочените заседания, заповед за непровеждане или отлагане няма, разказаха съдии пред Де факто. Издадена е обаче заповед, че по кабинетите едновременно могат да се намират максимум по двама съдии, при положение че те обичайно са по трима. Оттам нататък засега е въпрос на самоорганизация, самоуправление на всяка тройка да си прави графици или каквото сметне за необходимо, останалите работят дистанционно. Проблеми обаче има – съдиите от един кабинет обичайно не са от едно и също отделение и не е изключено и тримата да имат заседания в един ден. Нещо повече – някои от тях са „по-кабинетни“, като търговските съдии, които почти ежедневно са ангажирани с писане на доклад по преписки.

„Очевидно е нужна актуализация на противоепидемичните мерки. Но в случая е належаща добра комуникация с РЗИ – именно специалистите медици трябва да кажат какви точно действия се изискват при тези данни, за да не се заразяват повече съдии, най-вече да не пламнат гражданите“, заяви магистрат. Една от идеите, която хрумва на юристите, е да има по-редовни тестове за магистрати и служители. В момента те се правят при констатиран заразен.

Съдии от СГС приканиха да се обърне внимание и на най-големия съд в страната – Софийския районен съд, където част от залите (в които заседава наказателното отделение) дори нямат прозорци. И напомнят, че първият констатиран случай на Ковид в Темида през пролетта бе на съдебна служителка, секретар в СРС. Впоследствие тя почина.

Предстои да видим и чуем обсъжданията в Съдийската колегия утре. Факт е, „затварянето“ на правосъдието от пролетта надали ще се повтори – предвид и правителствената политика в момента. Но нещо явно трябва да се направи.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.