Последни новини
Home / Законът / Близо 80% от българите смятат, че еврофондове трябва да се обвържат с върховенството на закона

Близо 80% от българите смятат, че еврофондове трябва да се обвържат с върховенството на закона

Defakto.bg

Почти 80% от българите и европейците са на мнение, че достъпът до еврофондове трябва да бъде обвързан с върховенството на закона.  Това показва социологическо проучване на Kantar за Европейския парламент,  съобщава “Дневник”, като се позовава на  “Политико” .  Очаква се цялото проучване да  бъде публикувано по-късно днес, но първите разпространени данни показват обща подкрепа за правилото “пари срещу законност”.

С твърдението “ЕС трябва да дава фондове на държавите-членки само при условие, че правителството им поддържа върховенството на закона и демократичните принципи”, 43% от българите са “напълно съгласни”, а 35% са “по-скоро съгласни”. 11 на сто е процентът на по-скоро несъгласните българи с това правило, а 4% декларират пълно несъгласие.

За сравнение общо за ЕС – 36 на сто са отговорилите в пълна подкрепа на обвързването на върховенството на закона с получаването на средства от Брюксел.  Докато 41 на сто от европейците казват, че са по-скоро съгласни.

По този показател страната е на средно ниво в ЕС. Най-високата подкрепа за този принцип е в Кипър – с 89% одобрение, а най-ниската – в Чехия с 59%.

Люксембург, Малта и Австрия са още три  държави, в които гражданите дават най-много отговори в категорична подкрепа на правилото.

Категорично против са най-вече – Чехите, Унгарците и Поляците.

Проучването е направено по повод  преговорите за следващия седемгодишен бюджет на съюза.  Идеята на ЕК достъпът до европейски пари да бъде обвързан с върховенството на закона  има политическо съгласие –  въпросът е какъв точно ще е механизмът за контрол, сочи изданието.

About De Fakto

Проверете също

Ковид: Наказателните съдии в СРС от сряда до 29 октомври няма да гледат дела в открити заседания, отсрочват ги на нови дати

Наказателните  съдиите на Софийския район съд няма да разглеждат насрочените дела в открити съдебния заседания  …

Единодушно Пленумът на ВКС предлага на ВСС съдия Галина Захарова за председател на ВКС

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) с 83 гласа „за“ прие решение да предложи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.