Последни новини
Home / Законът / В сряда “Правосъдие за всеки” отново на протест за оставката на главния прокурор Гешев

В сряда “Правосъдие за всеки” отново на протест за оставката на главния прокурор Гешев

Defakto.bg

Продължават седмичните протести пред Съдебната палата в столицата на  “Правосъдие за всеки” за  оставката на главния прокурор Иван Гешев и реформирането на прокуратурата. Това е  най-важното условие за реални промени в съдебната система и спасяване на пленената държава, отбелязват от сдружението до медиите.

 “След доклада и изслушването в Народното събрание и преди обсъждането във ВСС за откриване на процедура за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор, поради непригодност за заемане на длъжността, ще се съберем отново в сряда, 21 октомври, от 18 ч. пред Съдебната палата и ще чуем мнението на известни адвокати и правозащитници.  Ще подкрепим достойните магистрати от Съюза на съдиите (ССБ)  в тяхното искане до членовете на управленския орган на съдебната власт, в защита на върховенството на Правото, свободата и демокрацията, и ще отидем със звук и светлина до сградата на ВСС”.

 От “Правосъдие за всеки”  обявяват още, че на 22 октомври очакват “най-важната оставка – тази на Гешев или искаме оставката и на ВСС!” Призоват симпатизантите си за подкрепа в този ден, ” защото ни е нужна демокрация и #правосъдиезавсеки!”

На 22 октомври ВСС ще обсъжда  обръщението на ССБ до членовете на съвета да дадат оценка на действията на главния прокурор и да започнат процедура за неговото отстраняване.   Тогава ще се обсъждат също позицията на Асоциацията на прокурорите (в защита на Иван Гешев) и докладът на ЕК за върховенството на закона у нас.  

Междувременно протестиращи варненци се обърнаха с писмо до ВСС, в което настояват за оттеглянето на Иван Гешев, съобщи БНР.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.