Последни новини
Home / Законът / КС допусна искането на президента срещу Временната комисия за промени в проекта за нова Конституция

КС допусна искането на президента срещу Временната комисия за промени в проекта за нова Конституция

Defakto.bg

 Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента на Република България за обявяване противоконституционност на Решение на Народното събрание за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България (обн., ДВ, бр. 86 от 06.10.2020 г.) като противоречащо на чл. 4, ал. 1, чл. 79, ал. 3, чл. 158, т. 1, чл. 159, ал. 1 и чл. 161 от Конституцията, съобщи съдът на сайта си.  Определението е прието единодушно. С допускането на  искането  Конституционният съд дава едномесечен срок на заинтересованите  по делото страни да представят становища.  Съдия докладчик по делото е Анастас Анастасов.

По информация на Де Факто решението на казуса няма да се забави и още до края на годината да стане ясно противоконституционно или не е решението на Народното събрание за създаването на специална комисия за обсъждане на проекта за нова Конституция.

Повод за отправеното искане от  държавния глава  до Конституционния съд (КС) е  решението на парламента от 2 октомври т.г. за създаване на временна парламентарна комисия, която да обсъди и  предложи „конкретни предложения за промени във внесения законопроект“.

В искането си президентът мотивира, че Временната  комисията няма компетентност да  нанася промени във внесения законопроект. Когато се  приема нова Конституция,  проектът се обсъжда, променя и приема само от ВНС, е тезата на Радев.

Практически,  ако тази комисия одобри  внесения от ГЕРБ проект и успее да събере 160 гласа за свикване на ВНС,  тогава, на  три четения свиканото  ВНС ще приема, допълва или отхвърля  нови предложения за нова Конституция, отбеляза и проф. Емилия Друмева, секретар по правните въпроси на президента.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.