Последни новини
Home / Законът / Задържан e американец, изпратил 3,190 кг. марихуана с куриерска пратка за Германия

Задържан e американец, изпратил 3,190 кг. марихуана с куриерска пратка за Германия

Defakto.bg

         Американският гражданин  Р.Г. е  привлечен като обвиняем за опит да пренесе през границата на страната високорисково наркотично вещество. По този повод  Софийската градска прокуратура води разследване  за извършено престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК.

         На 14.10.2020 г., в Централния разпределителен център на куриерска служба в  София, била получена пратка, изпратена от  Варна, която била адресирана за Германия. Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ – отдел „Наркотици, оръжия и прекурсори“, след като извършили физическа проверка,  установили, че тя съдържа диспенсър за вода, в който са скрити шест вакуумирани пакета, пълни със сухо тревисто вещество. При полеви наркотест веществото реагирало на марихуана, като общото му тегло е 3,190 кг.

    Изпращачът бил  идентифициран като  гражданинът на САЩ Р.Г. (на 35 години), притежаващ и немска лична карта, който пребивавал във във  Варна.  Въпреки опитите на чужденеца да се укрие, той е бил задържан  съдействието на сектор „Борба с организираната престъпност“ – Варна.  При претърсването на свързаните с Г. адреси са били открити следи от марихуана и бели таблетки, чиято експертиза предстои.

    След първоначалното му задържане за срок до 72 часа, наблюдаващият прокурор в Софийска градска прокуратура е внесъл в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо чужденеца. Същото е било уважено от съда.

На разследващите е станало известно, че  Р.Г. е криминално проявен в Германия, има множество присъди за причинени телесни повреди и разпространение на наркотични вещества – канабис и амфетамини.

По сигнал на българските митници, Немската митническа криминална служба е направила проверка на две пратки в процес на доставка в Германия. В тях са били открити общо 5 кг марихуана. Задържан е и получателят на пратките – майката на изпращача.

Разследването продължава, съобщава пресцентъра на Апелативна прокуратура – София.

Снимки – Пресслужба на държавното обвинение

 

About De Fakto

Проверете също

Ковид: Наказателните съдии в СРС от сряда до 29 октомври няма да гледат дела в открити заседания, отсрочват ги на нови дати

Наказателните  съдиите на Софийския район съд няма да разглеждат насрочените дела в открити съдебния заседания  …

Единодушно Пленумът на ВКС предлага на ВСС съдия Галина Захарова за председател на ВКС

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) с 83 гласа „за“ прие решение да предложи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.