Последни новини
Home / Законът / Магистратите наново ще декларират дейности и членства, без съсловни организации

Магистратите наново ще декларират дейности и членства, без съсловни организации

Defakto.bg

Съдиите ще подават отново декларации по чл. 195а от Закона за съдебната власт, гласува Съдийската колегия на ВСС. Това трябва да стане до 31 декември.

Поводът е отпадналото отчитане на членуването в съсловни организации от страна на магистратите, както и критиките в първия доклад за върховенството на закона у нас на Европейската комисия.

Задължението за деклариране на членствата в съсловни организации, което влиза и в публичен регистър, бе вкарано в закона през 2017 г. Като вносителите от парламента (сред тях Данаил Кирилов) не криеха, че основният им интерес е към членовете на Съюза на съдиите. Пак по предложение на Кирилов, но вече като министър на правосъдието, това деклариране отпадна от закона тази година.

А в доклада на ЕК промяната бе отчетена като положителна, но с критиката че публичния регистър с “отчетените” членовена професионални организации си стои и данните са налични и в техните декларации.

Пред Съдийската колегия днес Олга Керелска като председател на етичната комисия обясни – промяната в закона налага изработване на нови бланки за декларации, но остава въпроса с вече наличните данни. Първоначално е имало становище за “забелване” на членството в съсловни организации от старите декларации. То обаче е било отхвърлено, тъй като декларацията е личен акт и не могат да се внасят “поправки отвън”.

За това решението е съдиите отново да подадат декларации по чл. 195а, в коригирания му вариант. Става дума за деклариране на: всички дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения.

В ЗСВ вече изрично е уточнено, че “съдиите, прокурорите и следователите не декларират членството в организациите по чл. 217.

Атанаска Дишева се обяви против новото подаване на декларации, защото се създава поредно обременително задължение за магистратите.

Днешното решение ще бъде изпратено на Пленума на ВСС с новия образец на декларации. Очаква се свое решение да вземе и Прокурорската колегия на ВСС.

Изменените и допълнени Правила за водене от Съдийската колегия на Централен публичен регистър на декларациите по чл. 195а, ал. 1 от Закона за съдебната власт гласят:

Чл. 3 В Централния публичен регистър се въвеждат данните от декларациите на всички лица – съдии и членове на Съдийската колегия на ВСС, подадени в изпълнение на изискванията на чл. 195а, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ.

Чл. 8, ал. 3 Данните от декларациите се вписват в регистъра и се въвеждат в електронното му копие в 7-дневен срок от постъпването.

Създава се нов § 3 : Задължените лица по чл. 3 от настоящите правила следва в срок до 31.12.2020 г. да подадат декларация по чл. 195а от ЗСВ, съобразно новия утвърден образец.

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.