Последни новини
Home / Законът / Магистратите наново ще декларират дейности и членства, без съсловни организации

Магистратите наново ще декларират дейности и членства, без съсловни организации

Defakto.bg

Съдиите ще подават отново декларации по чл. 195а от Закона за съдебната власт, гласува Съдийската колегия на ВСС. Това трябва да стане до 31 декември.

Поводът е отпадналото отчитане на членуването в съсловни организации от страна на магистратите, както и критиките в първия доклад за върховенството на закона у нас на Европейската комисия.

Задължението за деклариране на членствата в съсловни организации, което влиза и в публичен регистър, бе вкарано в закона през 2017 г. Като вносителите от парламента (сред тях Данаил Кирилов) не криеха, че основният им интерес е към членовете на Съюза на съдиите. Пак по предложение на Кирилов, но вече като министър на правосъдието, това деклариране отпадна от закона тази година.

А в доклада на ЕК промяната бе отчетена като положителна, но с критиката че публичния регистър с „отчетените“ членовена професионални организации си стои и данните са налични и в техните декларации.

Пред Съдийската колегия днес Олга Керелска като председател на етичната комисия обясни – промяната в закона налага изработване на нови бланки за декларации, но остава въпроса с вече наличните данни. Първоначално е имало становище за „забелване“ на членството в съсловни организации от старите декларации. То обаче е било отхвърлено, тъй като декларацията е личен акт и не могат да се внасят „поправки отвън“.

За това решението е съдиите отново да подадат декларации по чл. 195а, в коригирания му вариант. Става дума за деклариране на: всички дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения.

В ЗСВ вече изрично е уточнено, че „съдиите, прокурорите и следователите не декларират членството в организациите по чл. 217.

Атанаска Дишева се обяви против новото подаване на декларации, защото се създава поредно обременително задължение за магистратите.

Днешното решение ще бъде изпратено на Пленума на ВСС с новия образец на декларации. Очаква се свое решение да вземе и Прокурорската колегия на ВСС.

Изменените и допълнени Правила за водене от Съдийската колегия на Централен публичен регистър на декларациите по чл. 195а, ал. 1 от Закона за съдебната власт гласят:

Чл. 3 В Централния публичен регистър се въвеждат данните от декларациите на всички лица – съдии и членове на Съдийската колегия на ВСС, подадени в изпълнение на изискванията на чл. 195а, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ.

Чл. 8, ал. 3 Данните от декларациите се вписват в регистъра и се въвеждат в електронното му копие в 7-дневен срок от постъпването.

Създава се нов § 3 : Задължените лица по чл. 3 от настоящите правила следва в срок до 31.12.2020 г. да подадат декларация по чл. 195а от ЗСВ, съобразно новия утвърден образец.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.