Последни новини
Home / Законът / Още един съдия от СГС остана без атестация

Още един съдия от СГС остана без атестация

Defakto.bg

Заради липсата на мнозинство от 8 „за“ втори съдия от Софийския градски съд остана без атестация. Става дума за Любка Голакова, казусът бе отложен за следващото заседание.

Пословичен стана случаят с атестацията на Мирослава Тодорова, успешно приключил едва в началото на месеца след сага, точила се година и половина.

Вариантите при Любка Голакова бяха три, но основният въпрос, като при Тодорова бе дали работата на съдийката ще получи най-високата оценка (много добра от 91 или 92 точки при максимални 100) или с една степен по-ниска (добра, от 90 точки). Преди това кадровиците изслушаха възраженията на съдия Голакова.

А от тях се разбра, че атестационният период всъщност покрива основно работата й в Софийския районен съд, преди назначаването й в СГС след спечелен конкурс. Срещу тази съдийка има и висящо дисциплинарно дело за просрочия по дела в СРС, но тя бе и сред магистратите, осъдили председателя си за ненадени коледни премии през 2017 г. заради висящите дисциплинарки. Напомнено бе и че Голакова е съдийствата включително по времето, когато в СРС се трупат хиляди дела на състав.

Ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) бе предложила частично уважаване на възражението, като обаче оценката остава „добра“ от 90 точки.

Олга Керелска настоя на „много добра“ оценка и 91 точки. Като напомни включитебно предисторията – първоначалната изготвена атестация на Любка Голакова е била по-висока, но след изказвания на членове на дисциплинарния й състав за наличието на десетки дела с отменен ход по същество е била върната на КАК. Впоследствие се оказва, че доказателства за тези твърденияняма и по дисциплинарното дело тепърва се събират данни. В същото време в атестационния период е установено наличието на отменен ход по 6 дела и те са възобновени, като причините са били обективни  – оттегляне на иска, искане за спиране за постигане на спогодба и т.н. Освен това изводът зараотата на Голакова в СГС по отношение на срочността е, че тя  значително се е подобрила и няма акт извън 3-месечния срок. В същото време предната й атестация, като съдия в СРС, е била отлична. „Значи при големите забави в СРС е била отличник, а сега, когато се е подобрила искаме да я наказваме с по-ниска оценка“, обобщи Олга Керелска.

Атанаска Дишева предложи 92 точки.

За по-високите оценки обаче гласуваха едва трима – Керелска, Дишева и Даниела Марчева.

Предложението на КАК за 90 точки обаче получи 7 „за“ и 1 глас не стигна за приемането му.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.