Последни новини
Home / Законът / Съдът в Чепеларе остана без председател, не избраха бившия районен прокурор на поста

Съдът в Чепеларе остана без председател, не избраха бившия районен прокурор на поста

Defakto.bg

С 4 „за“ и всички останали „против“ кадровиците от Съдийската колегия не подкрепиха единствения кандидат за председател на РС-Чепеларе (на снимката – сградата на съда).

Вихра Къдринска досега е била прокурор, два мандата е оглавявала РП-Чепеларе. От 1 януари 2019 г. тази районна прокуратура обаче стана териториално поделение на Смолян.

В същото време други кандидати за съда в Чепеларе нямаше, а двамата магистрати там са подали молби за преместване. Къдринска е подкрепена на Общото събрание на районните съдилища в Смолян и Чепеларе.

„Имам желание за промяна и да съм съдия, участвам и в конкурс за съдия в РС-Пловдив. Искам промяна за себе си, вярвам в силите си“, каза кандидатката днес. Призна, че няма да й е лесно, но може да се справи със съдийската работа, включително сама, като най-голямо предизвикателство очерта гражданските дела.

В отговор на въпроси заяви, че не би оценила закриването и трансформирането на РП-Чепеларе като целесъобразно. „Ползите бяха единствено ползването на отпуски и болнични от единствения прокурор – то ест от мен, имаше и известно изравняване на натовареността, но това би могло да се постигне и по друг начин“, каза Вихра Къдринска. За съда направиисторически паралел – през 1899 г. в Чепеларе се създава  мирови съд, после два пъти е закриван и това е оценявано като грешка. При второто откриване на съда вече е функционирал такъв в Смолян с отделение, което е отговаряло и за т.нар. асеновградска околия, но в Чепеларе, тогава село, отново е разкрит съд. „Самостоятелната единица би трябвало да бъде запазена и в момента. Иначе се променя доверието на населението, мотивацията на служители и магистрати“, категорична бе кандидатката.

Атанаска Дишева обяви: „Няма да я подкрепя. Фактът, че няма кандидати съдии, не означава да изберем председател на всяка цена. Дългата й кариера като прокурор ще е проблем при гражданските дела. Не ми е особено ясна мотивацията й да стане съдия и председател на РС-Чепеларе“.

Цветинка Пашкунова: „Не виждам причина да не я подкрепя. Да, работила е 20 г. в прокуратурата, но е единственият кандидат за председател, който може да обезпечи и кадрово РС, в който в момента няма желаещи да работят. Не смятам, че не притежава необходимите качества, демонстрира куража да работи сама, да се справи с предизвикателствата, свързани с промяна в материята“.

Красимир Шекерджиев: „В Чепеларе има два съдийски щата, двете колеги искат да отидат другаде, но не са отишли още никъде. В РС-Смолян има 5 щата, няма свободни. В Чепеларе има работа за един човек, в Смолян са толкова съдии, колкото трябва да има. Струва ми се неоправдано при налични общо 7 съдии да назначим и осми. Нямаме нужда от външно назначение в случая, а РС-Чепеларе, според мен, във всички случаи трябва да бъде обхванат от реформа, ако правим такава“.

Единодушно, Атанаска Павлова бе избрана за председател на Районен съд – Пещера. Тя бе и единствен кандидат за поста и и.ф. ръководител.

В съда е от 2015 г., преди това 6 години е била адвокат.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.