Последни новини
Home / Законът / Съдът в Чепеларе остана без председател, не избраха бившия районен прокурор на поста

Съдът в Чепеларе остана без председател, не избраха бившия районен прокурор на поста

Defakto.bg

С 4 „за“ и всички останали „против“ кадровиците от Съдийската колегия не подкрепиха единствения кандидат за председател на РС-Чепеларе (на снимката – сградата на съда).

Вихра Къдринска досега е била прокурор, два мандата е оглавявала РП-Чепеларе. От 1 януари 2019 г. тази районна прокуратура обаче стана териториално поделение на Смолян.

В същото време други кандидати за съда в Чепеларе нямаше, а двамата магистрати там са подали молби за преместване. Къдринска е подкрепена на Общото събрание на районните съдилища в Смолян и Чепеларе.

„Имам желание за промяна и да съм съдия, участвам и в конкурс за съдия в РС-Пловдив. Искам промяна за себе си, вярвам в силите си“, каза кандидатката днес. Призна, че няма да й е лесно, но може да се справи със съдийската работа, включително сама, като най-голямо предизвикателство очерта гражданските дела.

В отговор на въпроси заяви, че не би оценила закриването и трансформирането на РП-Чепеларе като целесъобразно. „Ползите бяха единствено ползването на отпуски и болнични от единствения прокурор – то ест от мен, имаше и известно изравняване на натовареността, но това би могло да се постигне и по друг начин“, каза Вихра Къдринска. За съда направиисторически паралел – през 1899 г. в Чепеларе се създава  мирови съд, после два пъти е закриван и това е оценявано като грешка. При второто откриване на съда вече е функционирал такъв в Смолян с отделение, което е отговаряло и за т.нар. асеновградска околия, но в Чепеларе, тогава село, отново е разкрит съд. „Самостоятелната единица би трябвало да бъде запазена и в момента. Иначе се променя доверието на населението, мотивацията на служители и магистрати“, категорична бе кандидатката.

Атанаска Дишева обяви: „Няма да я подкрепя. Фактът, че няма кандидати съдии, не означава да изберем председател на всяка цена. Дългата й кариера като прокурор ще е проблем при гражданските дела. Не ми е особено ясна мотивацията й да стане съдия и председател на РС-Чепеларе“.

Цветинка Пашкунова: „Не виждам причина да не я подкрепя. Да, работила е 20 г. в прокуратурата, но е единственият кандидат за председател, който може да обезпечи и кадрово РС, в който в момента няма желаещи да работят. Не смятам, че не притежава необходимите качества, демонстрира куража да работи сама, да се справи с предизвикателствата, свързани с промяна в материята“.

Красимир Шекерджиев: „В Чепеларе има два съдийски щата, двете колеги искат да отидат другаде, но не са отишли още никъде. В РС-Смолян има 5 щата, няма свободни. В Чепеларе има работа за един човек, в Смолян са толкова съдии, колкото трябва да има. Струва ми се неоправдано при налични общо 7 съдии да назначим и осми. Нямаме нужда от външно назначение в случая, а РС-Чепеларе, според мен, във всички случаи трябва да бъде обхванат от реформа, ако правим такава“.

Единодушно, Атанаска Павлова бе избрана за председател на Районен съд – Пещера. Тя бе и единствен кандидат за поста и и.ф. ръководител.

В съда е от 2015 г., преди това 6 години е била адвокат.

 

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.