Военната прокуратура в Сливен отказа да образува досъдебно производство срещу служителите от Националната служба за охрана по случая “Росенец”, които изблъскаха в морето председателя на „Да България“ Христо Иванов и още няколко души от плажа край лятната резиденция на Ахмед Доган.

Инцидентът се случи на 7 юли, след като Иванов реши да дебаркира на плажната ивица с ограничен достъп по суша, за да покаже, че тя е завзета в нарушение на закона. Опитът му завърши с намесата на няколко въоръжени, цивилни служители на охраната на Доган, които го избутаха в морето.  Захвърлиха и  българското знаме на ивицата.

Тогава нито един от служителите не пожела да се идентифицира, въпреки че законът за НСО го изисква.  Този инцидент и нахлуването на прокуратурата в президентството,  сложиха началото на масовите протести срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.   Случаят доведе до отстраняването на началника на НСО ген. Красимир Станчев. Шестима служители на Националната служба бяха санкционирани дисциплинарно за пропуски при изпълнение на служебните им задължения на 7 юли, а двама бяха уволнени за допуснати дисциплинарни нарушения, включително и поведение, уронващо престижа на НСО.

„На 7-ми юли тази година, на плажа в близост до сараите на Доган, с Христо Иванов и Ивайло Мирчев бяхме обект на използване на груба физическа сила от служители на НСО, без никакво правно основание за това. Пред очите на цяла България тези офицери на елитната българска служба за охрана , в рамките на работния си ден ни блъскаха, влачеха ни с дрехите в морето, поругаха българското знаме, а също така ни отправяха заплахи, с маниер по-подходящ за членове на мафиотски клан, като – цитирам: “Накрая ще ви спукаме лодката и ще си останете тука„, коменитра общинският съветник от Бургас Димитър Найденов, участвал в  акцията на Христо Иванов.  „Желанието на прокуратурата е да прикрие и да потули тези деяния на служителите на НСО„, каза той и добави че отказът ще бъде обжалван.