Последни новини
Home / Законът / Избират нов шеф на Апелативната специализирана прокуратура през ноември, още няма кандидати да оглавят СП

Избират нов шеф на Апелативната специализирана прокуратура през ноември, още няма кандидати да оглавят СП

Defakto.bg

За 25 ноември бе насрочен изборът на нов шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Решението е от днешното заседание на Прокурорската колегия, кандидадът е един – Димитър Франтишек Петров.

Както е известно, това е трета поред процедура за този избор, след като претенденти от предните две бяха отхвърлени, а някои от тях се отказаха от участие. Петров, от своя страна, до неотдавна оглавяваше Специализираната прокуратура (СП), но през май изненадващо подаде оставка от този пост.

Любопитното е, че досега отново няма кандидат за шеф на СП, като едномесечният срок за подаване на документи изтича идния понеделник. Първата процедура се провали в края на юни заради липсата на кандидати. А от май досега в Специализираната прокуратура се смениха трима изпълняващи длъжността – Ангел Илиев от ВАП, бившият градски прокурор на София Христо Динев (напуснал системата в края на юли) и Валентина Маджарова.

За втори път Прокурорската колегия на ВСС отхвърли молбата на Таня Александрова да бъде преместена от РП-Харманли в Софийската районна прокуратура, където е командирована от 2018 г. Мотивът е, че в момента в Харманли реално работят двама обвинители – ръководителят и един редови, а натовареността им е по-голяма от тази в СРП. В същото време от 1 януари догодина прокуратурата в Харманли става териториално отделение на РП-Хасково.

Със 7 на 2 гласа и тази колегия измени правилата за водене на централен публичен регистър по чл. 195а от съдебния закон (за членствата в тайни  и неформални организации и общества, в ЮЛНЦ и граждански дружества) и прие нов образец на декларация. Причината е отпадналото изисване магистратите да деклалират и членството си в профеионални съсловни организации. Подобно на Съдийската, и Прокурорската колегия гласува до 31 декември прокурорите, следователите и членовете на колегията да подадат нови декларации.

Огнян Дамянов обаче попита дали това е допустимо по закон. „Разбирам, че проблемът е, че не можем да заличаваме данни от предните деларации – за професиноалните организации, а до тях вече няма да има публичен достъп. Можем ли обаче с правила да въведем задължение за подаване на нова декларация?“, заяви той.

Иван Гешев обяви, че „не мога да съм категоричен“.

Георги Кузманов обясни, че текстовете са съгласувани със съдиите, но крайното решение ще се вземе от Пленума на ВСС утре.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.