Последни новини
Home / Законът / Юридически прочит: Задължителните маски навън не изглеждат разумни, нужни са временни правила, гарантиращи правото на защита

Юридически прочит: Задължителните маски навън не изглеждат разумни, нужни са временни правила, гарантиращи правото на защита

Defakto.bg

Във всяко правило трябва да има здрав разум, който в случая, струма ми се, отсъства – така адвокат Валя Гигова коментира пред БНР задължителното носене на маски навън от утре като противоепидемична мярка. Тя бе сред юристите, активно участвали в дебата за извънредния закон през пролетта.

Адвокат Валя Гигова

Не е все едно дали си на Витоша или на „Витошка“, даде пример за неразумността юристката. И подчерта: в същото време няма ограничения за местата, където очевидно контактът между хората е много по-близък и много по-малко контролируем. И още – без контрол от страна на държавата всяка мярка е безпредметна, а фактът, че въвеждането на строг контрол изрично се издига като инициатива за справянето с Ковид-19 е признание, че досега очите са били затваряни.

Промени в законодателството, как и какви

Сегашната пандемия поставя ред проблеми, включително за правото на защита на гражданите, категорична бе Валя Гигова. Според нея заболяването на адвокат от Ковид трябва да е абсолютно основание за отлагане на делото. Защото този вирус не е като другите, заразеният задължително трябва да си стои вкъщи, ако не е в болница и защитникът очевидно няма как да ангажира друг колега с делото, най-малкото като му предаде материалите по него, а обвиняемият, подсъдимият или страната в граждански процес не може да организира защитата си по друг начин. Като втори сериозен проблем юристката очерта ограничената възможност за адвокатите да правят проверки и справки по дела в съдебните сгради. В СГС например те имат максимум по пет минути за това в адвокатската кстая, заради тясното помещение и многото чакащи адвокати. „Ако ние не можем нормално да си вършим работата, това засяга интересите на клиентите ни,  нарушават се правата на гражданите“, обобщи Гигова.

Задължително трябва да се помисли отново за норми, въвеждащи дистанционните заседания, които съществуваха по време на извънредното положение-. В момента в правната комисия за второ четене са проектите за промени в АПК, НПК и ГПК за видеоконференциите, но те не решават въпроса с пандемията. Защото проектът урежда използването на видеоконферентни връзки, когато страна, вещо лице и др. се намира в друг съдебен район и връзката с него се осъществява от съответно място в съответния съд, в чийто район пребивава.  Но когато човекът е болен от Ковид, няма как да отиде до съответния съд, защото му е забранено да излиза от дома си.

Същевременно Министерският съвет с промени в правилника си е записал възможността за заседания онлайн (това направи и Конституционният съд – б.р.). Законът за адвокатурата обаче не предвижда такива заседания на Висшия адвокатски съвет и ние заседаваме присъствено, каза Валя Гигова, която е и член на съвета. Тя не знаеше да има подобна норма и за заседанията на ВСС.

Затова пък този месец изненадващо, чрез предложения директно за второ четене по закона за патентите управляващите промениха Закона за извънредното положение, като със задна дата увеличиха срока, в който органите, управляващи евросредства имат особени правомощия за облекчени процедури за отпускане на финансиране заради ситуацията с коронавируса. „Абсурдно, възкресяваме правило, което от три месеца не действа“, коментира Гигова.

И напомни, че една от критиките в резолюцията на Европейския парламент бе за  липса на прозрачност, обществено обсъждане, съгласувателна процедура и твърде прибързани законодателни мери. „Народното събрание действа като Бърза помощ, без много-много да мисли“, обобщи юристката.

Гигова прикани да се мисли и за защитни мерки, подобни на извънредните, когато се удължаваха или спираха срокове. „При всички случаи трябва да се даде възможнот на всички органи и организации да действат нормално в условията на Ковид – било чрез отделен закон, чрез допълнения в действащия и т.н.“, обобщи тя.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.