Последни новини
Home / Законът / Европейската комисия заплаши България с наказателна процедура за т. нар. „златни паспорти“ (допълнена)

Европейската комисия заплаши България с наказателна процедура за т. нар. „златни паспорти“ (допълнена)

Defakto.bg

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс предупреди днес, че Европейската комисия може да предприеме наказателна процедура срещу България, ако прецени за необходимо и ако нашата страна не промени закона за българското гражданство в частта за т. нар. „златни паспорти“, съобщи БТА.  Това се случва след няколко предупреждения на Комисията към българските власти. Правосъдният министър Десислава Ахладова е уведомила комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, че България е предприела законодателни действия за  премахване на режима за получаване на българско гражданство срещу инвестиции, съобщиха от Министерството на правосъдието (по долу).

Рейндерс отбелязва пред Европейския парламент, че тази седмица комисията е изпратила писмо до България по този повод. Комисията очаква отговор от българските власти в срок от един месец.
Законодателството на България, Кипър и Малта позволява срещу инвестиции между 800 000 и два милиона евро да бъде издаден паспорт на чужденец. Тази седмица ЕК предприе наказателни процедури срещу Малта и Кипър.
Предприемането на наказателни процедури е крайна мярка, която се прилага след дългогодишни политически преговори, отбеляза Рейндерс. Европейските ценности не са за продан, за съжаление това не е очевидно във всички държави, добави той.
По неговите думи схемите за предоставяне на гражданство или право на престой в ЕС от години тревожат европейските институции заради опасностите за сигурността, за корупция и пране на пари. Постоянно поставяме въпроса пред съответните държави с настояване да прекратят тези действия, заяви еврокомисарят. Той отбеляза, че е нарушение на европейското законодателство предоставянето на гражданство на човек, който няма връзка с държавата, издаваща паспорта.
Рейндерс посочи, че Малта и Кипър са получили няколко милиона евро в последните години в замяна на издаването на няколко хиляди „златни“ паспорта, а това подкопава взаимното доверие в ЕС и поражда заплахи. По неговите думи е необходима преоценка на вече издадените документи в случаите, за които се прецени за необходимо.
Групата на Европейската народна партия посочи, че макар да имат слабости, схемите помагат на държавите да преодоляват икономическата криза. Социалистите и демократите отбелязаха, че 25 милиарда евро в последното десетилетие са били получени от някои европейски правителства от издаването на „златни“ визи. Инвестициите са важни, но не повече от европейските ценности. С престъпно придобити пари може да се купи ключ за ЕС. Това трябва да престане, Съветът на ЕС и ЕК следва да забранят подобни възможности изцяло, ЕС не е място за престъпниците, допълниха от тази парламентарна група.
Според групата „Обнови Европа“ наказателните процедури са необходими, защото никога подобни схеми не може да бъдат изцяло „чисти“ и законни. Това е златна задна врата към ЕС за престъпници, това не са инвеститори. Призоваваме ЕК да предложи законопроект за забрана на „златните“ паспорти, добавиха либералите.
Групата „Идентичност и демокрация“ заяви, че „златните“ паспорти служат за съмнителни цели и създават облаги за терористите. Зелените добавиха, че от тези схеми се възползва мафията и също призоваха ЕС да забрани подобни възможности.
Европейските консерватори и реформатори посочиха, че в ЕС няма място за престъпници. Европейската обединена левица се присъедини към призива за забрана на „златните“ визи и паспорти, защото облагодетелстват „престъпници от целия свят“.

По данни на ЕК, освен трите европейски страни, които „продават“ гражданство, в ЕС 19 държави прилагат схеми за предоставяне на право на пребиваване срещу инвестиции – България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Испания

Правосъдният министър Десислава Ахладова е уведомила комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, че у нас са предприти законодателни действия за  премахване на режима за получаване на българско гражданство срещу инвестиции, съобщиха от Министерството на правосъдието.   В отговора до комисаря  Ахладова обяснява, че предложените промени в Закона за българското гражданство предвиждат отпадане на възможностите за придобиване на гражданство в случаите на краткотрайни чуждестранни инвестиции.

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.