Последни новини
Home / Законът / „Оставка!“ и „Гешев е позор!“ под прозорците на ВСС, той се обяви за защитник на „изоставените от държавата“ (допълнена)

„Оставка!“ и „Гешев е позор!“ под прозорците на ВСС, той се обяви за защитник на „изоставените от държавата“ (допълнена)

Defakto.bg

Протест със скандирания „Оставка!“ и „Гешев е позор!“ посрещна членовете на Висшия съдебен съвет днес. Първа точка в дневния ред на заседанието на Пленума е обсъждане на  призива на Съюза на съдиите за започване на процедура за предсрочното освобождаване на главния прокурор и декларацията на Асоциацията на прокурорите в негова защита.

Входът на ВСС под охрана

На протеста, организиран от „БОЕЦ“, бе и лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов. Ораторите изброиха основните пунктове в обръщението на Съюза на съдиите, припомниха многократно  нарушаваната презумпция за невиновност, разделянето на пострадалите от престъпления, създаването на паравоенно формирование към главния прокурор – Бюрото по защита, пълното неглижиране на върховенството на закона.

„Днес сме тук, за да поискаме оставката на Гешев и да поискаме от ВСС да започне дисциплинарно производство срещу него.
Аз лично съм пускал сигнал до съвета, с което съм ги призовал да се сезират за множеството нарушения на Етичния кодекс на българския магистрат, които главният прокурор е извършил – за множество нарушения на всички практически, принципи на справедливия процес, които е извършил, добавя се ново основание и с резолюцията на ЕП“, заяви Христо Иванов.

Очаквано, както и преди две седмици, Иван Гешев обяви, че няма да участва в заседанието и дебата, понеже „точката касае лично мен имам задължение да не участвам“.

Но преди да се оттегли държа реч. Основен акцент в нея бе мисията му като главен прокурор, както я схваща.

Главният прокурор

Обвинител №1 заяви:

„Няма да коментирам обстоятелството, че не е ясно точката за обсъждане на съсловни организации по каква процедура е, какъв диспозитив ще предложи вносителят (Лозан Панов – б.р.), има ли основание Пленумът да обсъжда подобни декларации, според не. Другите ми основания да не участвам в днешното заседание са принципни, те са посочени в друга декларация, на Асоциацията на прокурорите – не желая да участвам в противопоставянето между прокурори и съдии. Тук целта не е главният прокрор, а атака…

От уважение към вас и всички, които ни гледат, съм длъжен да изясня някои обстоятелства. В някои от декларациите се съдържат коментари с елементи на съждения по-скоро с политически нюанси, отколкото с юридически. Имам чувството че се връщаме към Оруел или късен социализъм кой има право да говори кой не. Става дума за огласяването на доказателства, Бюрото по защита, най-интересната тема е неравнопоставено третиране на обвиняемите. Писмено е отговорено на Европейския парламент и на подкомисията на ЛИБЕ, който иска, може да се запознае. Отделно всики казуси, твърдения, политически коментари доста подробно ми бяха зазадени в правната комисия на НС и в пренална зала.

За разделянето на пострадалите – ПРБ вече не ги разделя на такива с високо имотно състояние и други. Българската държава, съдебната власт, от която прокуратурата със сигурност, е част получава заплатите си от парите на гражданите, длъжници сме на тези хора и затова съм главен прокурор – в рамките на Конституцията и на законите ще се постарая това да се промени и се старая от началото на годината. За едни са листчета, статистика, за мен е човешката болка. За нас, които вземаме много пари, една кражба на пенсията е дребен проблем, който не заслужава внимание. За мен като главен прокурор има значение и тези изоставени от държавата хора да получат защита от нея. Това е мой личен ангажимент!“

Скандиранията „Оставка!“ отвън огласиха и сградата отвътре.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.