Последни новини
Home / Законът / Борис Велчев: До декември КС ще се произнесе по искането на президента срещу Временната комисия за нова Конституция

Борис Велчев: До декември КС ще се произнесе по искането на президента срещу Временната комисия за нова Конституция

Defakto.bg

До началото на декември Конституционният (КС) съд ще се произнесе по искането на президента Румен Радев да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на временната парламентарна комисия за проекта за нова конституция.  Това е заявил във Велико Търново председателят на Конституционния съд Борис Велчев. Той е уточнил, че  Народното събрание вече е поканено  да даде становище, съобщи БНР.

След като на 20 октомври, КС допусна единодушно искането за  разглеждане, съдът  вече е изпратил писма за становища освен до парламента и до неправителствени организации и специалисти по конституционно право,  казва Борис Велчев. „Те имат един месец да дадат своите становища. Ние изпратихме писмата в началото на тази седмица, давате си сметка, че е твърде рано да започнат да пристигат, но се надявам, че в рамките на месечния срок ще дойдат тези становища. Ние ще си направим и своите анализи. И в резултат на това се надявам да не се бавим повече от началото на декември“.

Държавният глава оспори като противоконституционно решението на парламента от 2 октомври т.г. за създаване на временна парламентарна комисия с описаната цел – да обсъди и  предложи „конкретни предложения за промени във внесения законопроект“.  В искането си Радев аргументира,  че тази комисия няма компетентност да  нанася промени във вече внесения законопроект. Когато се  приема нова Конституция,  проектът се обсъжда, променя и приема само от ВНС,  мотивира се президентът.

Практически това означава, че предложенията на Обединените патриоти за въвеждане в Конституцията на донаборна военна служба, образователен ценз и др.,  не могат да бъдат разглеждани от Комисията,оглавявана от Десислава Атанасова,  обясняват конституционалисти.  Ако  тази комисия одобри  внесения от ГЕРБ проект и успее да събере 160 гласа за свикване на ВНС,  тогава, на  три четения свиканото  ВНС ще приема, допълва или отхвърля  нови предложения за нова Конституция, сочат те.

Борис Велчев е отказъл да  коментира какви биха били последствията от двата възможни варианта за решение с аргумента, че делото е висящо. Той не е коментирал  и обръщението на  Съюза на съдиите за за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор,  прието за сведение от Висшия съдебен съвет: „Като съдия не мога да си позволя да имам никакво публично отношение по подобни теми. Надявам се да ме разберете“.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    Дай Боже да не излезе някое решение подобно на това по КД № 15/ 2019г. за отговорността на главния прокурор! В него, конституционните съдии не само не се съобразиха с решението на ЕСПЧ по делото “ Колеви с/у България, с констатациите и препоръките на Венецианската комисия във връзка с този проблем,но и загърбиха всякаква здрава логика и си затвориха очите пред действителността. Върху КС тежи изключителна отговорност за принципно и конституционосъобразно решаване на поставения пред тях въпрос.Отговорът е свързан с изключително важни политически последици за бъдещото развитие на България като правова държава. Утвърдителният отговор за допустимостта на подобна комисия, която тепърва ще изработи проекта, който евемтуално ще бъде поставен на гласуване, за да се реши дали да се свика ВНС, води до хаос в процедурата предвидена в конкституцията за свикване на ВНС, и в края на краищата -до компрометиране на концепцията за свикване на ВНС. На последното трябва да бъде предложен проект за нова конституция с ясна визия за новото, което ще съдържа тя, съобразено с назряла обществена необходимост.Не може проектът да бъде конгломерат от различни хрумвания и еклектични предложения, каквото явление наблюдаваме след внасянето на проекта на ГЕРБ / впрочем, в този проект също липсва всякаква господстваща идея за ново конституционно устройство, но това е друг въпрос, нямащ нищо общо с искането на президента /.Изработването на нова конституция от ВНС не може да се базира върху проект, съшит от разноцветни кръпки, предлагани от политически сили с различна идейна насоченост и ценостна система. Компромиси и кионформизъм по този казус са вредни. Отговорът трябва да бъда еднозначен: „да“ или “ не“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.