Последни новини
Home / Законът / Кабинетът щедър и за съдебния бюджет – разминаха се само в разчетите за капиталови разходи (допълнена)

Кабинетът щедър и за съдебния бюджет – разминаха се само в разчетите за капиталови разходи (допълнена)

Defakto.bg

Съдилища и прокуратури ще поемат разходите за PSR тестове на магистрати и служители до края на годината

Министерството на финансите е подготвило високи разчети и за бюджета на съдебната власт за 2021 г. Единственото разминаване между проекта на ВСС и този на МФ е в частта за капиталовите разходи. Късно вчера, като извънредна точка в дневния си ред Пленумът на Висшия съдебен съвет е съгласувал проекта на финансите.

ВСС бе поискал общо 909 900 000 лева за разходи догодина, включително за индексации на заплатите, откриване на нови щатове заради ЕИСС и за съдебни помощници.

Министерството на финансите е заложило 909 876 000 в разходната част на съдебния бюджет за 2021 г., разликата от 29,6 милиона лева е в перото за капиталови разходи. Първоначално разчетите на МФ са били за 863 000 000 лева за съдебната власт.

Съобщението на ВСС:

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект за държавния бюджет на Република България за 2021 г., с изключение на Показателя „2.Капиталови разходи“ по становището на Министерски съвет по чл.2, ал.1 от Проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г.

Представляващият Висшия съдебен съвет и председател на Комисия „Бюджет и финанси“ обърна внимание, че за първи път от години насам становищата на Висш съдебен съвет и Министерски съвет се припокриват в голяма степен, което ще осигури нормално функциониране на органите на съдебната власт, ще гарантира успешното въвеждане на електронното правосъдие и поетапното въвеждане на Единната информационна система в съдилищата, с изключение на част от предвидените средства, свързани с управлението на недвижимите имоти. Одобрените от Пленума на ВСС за средства за капиталови разходи са в размер на 29,6 млн. лв. и не са включени в законопроекта за държавния бюджет.

Посочено бе, че проектът на бюджет на съдебната власт за 2021 г. по разходната му част е в размер на 909,9 млн.лв. и е по-висок от първоначалното предложение на Министерство на финансите – 863 млн. лв. С проектобюджетът се обезпечават 10% индексиране на трудовите възнаграждения; по четири основни възнаграждения (при заложени в ЗСВ до 6 основни месечни възнаграждения) за магистратите и съдебните служители от специализираните наказателни съдилища и специализираната прокуратура; по три основни заплати за допълнителни възнаграждения на магистратите в органите на съдебната власт с натовареност по-висока от средната; разкриване на 100 нови щ.бр. за длъжност „съдебен помощник“ в съдилищата, 74 щ. бр. за длъжността „системен администратор“ и 158 щ. бр. за длъжността „съдебен деловодител“ във връзка с внедряването на Единната информационна система на съдилищата.

Разходите за PCR тестове на магистрати и служители ще се плащат от съдилища и прокуратури

Очаквано, ВСС одобри поемането на разходите за PCR тестове на магистрати и служители до края на годината от съответните съдилища и прокуратури. За целта ще бъдат отпуснати допълнителни средства чрез бюджетни корекции, ако се налага.

Дотук се стига, след като кадровиците бяха сезирани с писмо от председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов за евентуална промяна на противоепидемичните мерки в съдебните сгради, след четирима заболели магистрати от СГС. Съдийската колегия обяви, че няма основания да пипа мерките, но ще се мисли за заплащането на тестовете.

Решението на Пленума на ВСС е, че „указва на административните ръководители на органите на съдебната власт, че с цел овладяване на рисковете от разпространение на COVID-19, на работните места в случаите на съмнение за коронавирусна инфекция или контакт с такова лице – служител или магистрат, изискващ лабораторно изследване, разходите за PSR тест да бъдат за сметка на бюджета на съответния орган на съдебната власт“. При недостиг на средства по бюджета на органа на съдебната власт Пленумът на ВСС ще осигурява допълнителни средства чрез извършване на корекции по бюджета на съдебната власт.

За контактно лице се счита лице, което към настоящия момент няма симптоми, но е било в близък контакт с потвърден случай на COVID-19, в следните случаи:

  • С лице, живеещо в едно и също домакинство;
  • С лице, осъществило директен физически контакт;
  • С лице, споделящо едно и също затворено работно помещение.Решението на Пленума на ВСС е във връзка с предложението на Съдийската колегия Комисия „Бюджет и финанси“ да предостави информация с оглед възможността за осигуряване на средства за изследване с PSR тест на магистрати и съдебни служители до края на годината. от последното ѝ заседание, проведено на 20.10.2020 г. Информацията бе поискана по повод писмо от председателя на Софийски градски съд във връзка с констатирани случаи на заразени съдии с COVID-19 в периода 13-14.10.2020 г., както и издадени заповеди, с които се разпорежда изследване с PSR тестове на 15 съдии и 4–ма служители.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.