Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд на Полша обяви за противоконституционни абортите заради вроден дефект на плода (допълнена)

Конституционният съд на Полша обяви за противоконституционни абортите заради вроден дефект на плода (допълнена)

Defakto.bg

Конституционният съд на Полша обяви, че  абортът по причина увреждане на плода противоречи на конституцията, предадоха информационните агенции. Така отпада едно от малкото основания, при които е разрешено прекъсване на бременността в тази предимно католическа страна, отбелязва Ройтерс.  Решението на съда  предизвика протести в цялата страна и сблъсъци с полицията до дома на Ярослав Качински, лидер на управляващата партия „Право и справедливост“, съобщава агенцията.

Казусът засяга случай, в който става дума за прекъсване на бременността заради вроден здравен дефект на плода. Според конституционните съдии противоречи на основния закон определението, „узаконяващо евгенични практики в полето на правото на живот на неродено дете и поставя правото на живот на едно неродено дете в зависимост от неговото здраве„.

След като решението на съда влезе в сила,  в Полша ще бъдат позволени аборти само в случаи на изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето и живота на майката.  Такива са само около 2% от основанията за прекъсване на бременност през последните години, припомня „Ройтерс“.

Конституционният съд бе сезиран от депутатите ултракатолици от националистическата управляваща партия „Право и справедливост“,  които поискаха да се  премахне правото на аборт в случай на тежко увреден плод – един от малкото мотиви, смятани за уважителни в страната, членуваща в ЕС.  Те твърдяха, че  прекратяването на бременността заради увреждания на зародиша нарушава изискването на конституцията за защита на живота на всяка личност.

Групи, отстояващи правото на аборт, и международни правозащитни организации се обявиха срещу по-нататъшното ограничаване на абортите в Полша, която и без това има едно от най-строгите в Европа законодателства в тази област.

Конституционният съд, реформиран от правителството на партия Право и справедливост (ПиС), често е  обект на критики, че в него заседават съдии, лоялни към тази политическа сила.

Това е „тъжен ден за правата на жените“, написа в „Туитър“ комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович по повод решението на полските конституционни съдии. „Отстраняването на основанията за почти всички законни аборти в Полша е равносилно на забрана и нарушаване на човешките права“, добавя тя.

По късно хиляди поляци излязоха  на протест в градове в цялата страна срещу почти пълната забрана на абортите, които вече са подложени на един от най-ограничителните режими в Европейския съюз, предаде Франс прес.
Това е война“, „Садисти, идваме да ви намерим„, можеше да се прочете на протестни лозунги, на които бе изобразена символична червена светкавица, съобщи агенцията.
Решението означава пълна забрана на абортите в Полша, защото 98 на сто от законните аборти в Полша се отнасят до увреждания на зародиша„, казва Кристина Кацпура, директорка на Федерацията за жените и семейното планиране.
Това е недостойно отношение на полската държава към половината от нейното население, жените. Никога няма да го забравим„, подчертава тя, обезпокоена за съдбата на жените, които не разполагат с много пари. „Ще им остават само различни опасни методи като аборт, извършен от неквалифицирани лица с методи, които дори не искам да споменавам. Просто ни върнаха в ерата на Чаушеску!“, заключава  Кацпура, визирайки последния румънски комунистически диктатор.
По официални данни през миналата година в 38-милионната страна са били извършени само 1100 аборта, повечето от които са били разрешени поради увреждания на плода. Според неправителствени организации обаче броят на незаконните аборти в Полша може да достига близо 200 000 годишно.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.