Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата освободи Елена Динева, максималният срок за задържането й изтече (допълнена и обновена)

Прокуратурата освободи Елена Динева, максималният срок за задържането й изтече (допълнена и обновена)

Defakto.bg

 

Според ПРБ оставала в сила невнесената от нея гаранция от 1 милион лева. Пълен абсурд, опонират правници

С постановление на наблюдаващия прокурор съпругата на Божков Елена Динева е освободена днес от предварителния арест заради изтичане на максималния 8-месечен срок за задържането й под стража по правилата на НПК.

Това официално съобщиха от Специализираната прокуратура. Динева напусна ареста след 17 часа.

Часове по-рано новината вече медийно се разчу, както и че на Динева е определена най-леката мярка за неотклонение “подписка”.

В официалното прокурорско съобщение обаче вече се твърди друго: “По отношение на нея (Динева – б.р.) остават в сила определената й от Апелативния специализиран наказателен съд мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 1 милион лева (която до момента не е внесена – скобата е на прокуратурата), както и наложената й друга мярка за процесуална принуда – забрана да напуска страната“.

Твърдението за гаранцията е пълен абсурд, единодушно бяха пред Де факто адвокати и магистрати, вещи в наказателната материя.

За какво става дума?

Елена Динева е със “задържане под стража” от края на януари по обвинение, че е била участник в една от организираните престъпни групи, ръководени от Васил Божков. Въпреки че още в началото Специализираният съд призна, че данните за участието й в твърдяната група са “твърде оскъдни”, доскоро специализираното правосъдие отказваше по-лека мярка за неотклонение.

Този месец обаче първо специализираният, а след и това и апелативният спецсъд замениха ареста на Динева със солидни гаранции. Първата инстанция определи 750 000 лева, АСНС я увеличи на 1 милион лева, а Елена Динева обяви, че няма да плати, тъй като средствата и имуществото й са под запори и възбрани. При това положение съпругата на Божков не излезе на свобода и промяна в мярката й за неотклонение няма.

Така се стигна до момента, в който изтича максималният срок за задържане и тя трябва да бъде освободена ex lege, по силата на закона.

Чл. 64 от Наказателно-процесуалният кодекс гласи:

(4) (Изм. – ДВ, бр. 71 от 2013 г.) Мярката за неотклонение задържане под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от осем месеца, ако лицето е привлечено като обвиняем за тежко умишлено престъпление, и повече от една година и шест месеца, ако лицето е привлечено като обвиняем за престъпление, за което се предвижда наказание не по-малко от петнадесет години лишаване от свобода или друго по-тежко наказание. Във всички останали случаи задържането под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от два месеца.
(5) След изтичането на сроковете по ал. 4 задържаният се освобождава незабавно по разпореждане на прокурора.

Това обезсилва всички досега постановени мерки, категорични са правниците. Нещо повече – вземането спрямо Динева на всякаква друга мярка за неотклонение, предвиждаща задържане или опасност от задържане (както е с паричните гаранции) ще е произвол, заявяват те. Затова прокуратурата е имала вариант само за “подписка”, а след като не я е постановила, е освободила арестантката без мярка за неотклонение. Абсурдно е да се твърди, че постановената, но неизпълнена парична гаранция от 1 милион лева е в сила, разясняват закона юристите.

И още – ако прокуратурата беше права, то тогава Динева ще се окаже в по-тежко процесуално положение от обвиняем, чието задържане не е било изменяно от съд. Защото в първия случай, според логиката на обвинението освобождаването заради изтекъл срок ще е безусловно, а във втория – не. Както подсказва и официалното съобщение на ПРБ, оттам допускат възможност за нов арест, този път заради невнесена гаранция. Не могат да го направят, заявяват адвокати и съдии.

Адвокатът от “групата на Божков” под “домашен арест” и с електронна гривна

Друг обвинен за участник в “групата на Васил Божков”, адвокат Славчо Марков, задържан през юли, също напуска ареста. Той ще е под “домашен арест” и ще носи електронна гривна.

Определението е на състав на Апелативния специализиран съд, председателстван от Георги Ушев. То е окончателно.

Първата инстанция – Специализираният съд, е заменил “задържането под стража” на адвоката с гаранция от 30 000 лева, а спецпрокуратурата е протестирала определението.

Апелативният спецсъд определя по-тежка мярка. Мотивите, разпространени от АСНС, са:

Съдът прие, че е налице вероятна съпричастност на обвиняемия Марков към престъплението по чл.321, ал.3, вр. ал.2 от НК за което му повдигнато обвинение.

 Съдът прие също така, че е налице реален риск от извършване на престъпление от обвиняемия, но поради влошеното му здравословно състояние, което е несъвместимо с условията на следствения арест измени мярката му за неотклонение в по-лека“.

Задържането на Марков и на Веселин Балтов – шеф на охраната на Васил Божков в началото на юли бе от серията гръмки показни прокурорски акции. Тогава от държавното обвинение бяха обявили, че на адреса на адвоката в Симеоново открили “снимков материал и лични данни на магистрати”, подробна информация за непълнолетните им деца, както и за висш служител на МВР. Без официално да бъде признато, повод за акцията очевидно дадоха снимки на зам.-шефа на спецпрокуратурата Ангел Кънев, но не “лични” и потайни – а как влиза и излиза от централата на НАП. Те бяха разпространени в профила на Божков с коментар, че обвинителят дава указания на данъчните в акциите срещу фирмите му.

Обвинението срещу Марков и Балтов обаче е общо – по чл. 321, ал.3, вр. ал. 2 от НК за участници в организирана престъпна група. Става дума за “първата група” на Васил Божков. В актива си бизнесментът, който е в Дубай, има вече 18 обвинения, включително за две ОПГ. А у нас бяха арестувани жена му, синът му, секретарката му, негови партньори.

Специално за акцията срещу адвокат Славчо Марков и най-вече за закритото, сиреч тайно заседание за задържането му, със специална декларация излезе през лятото Софийският адвокатски съвет.

 

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.