Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата освободи Елена Динева, максималният срок за задържането й изтече (допълнена и обновена)

Прокуратурата освободи Елена Динева, максималният срок за задържането й изтече (допълнена и обновена)

Defakto.bg

 

Според ПРБ оставала в сила невнесената от нея гаранция от 1 милион лева. Пълен абсурд, опонират правници

С постановление на наблюдаващия прокурор съпругата на Божков Елена Динева е освободена днес от предварителния арест заради изтичане на максималния 8-месечен срок за задържането й под стража по правилата на НПК.

Това официално съобщиха от Специализираната прокуратура. Динева напусна ареста след 17 часа.

Часове по-рано новината вече медийно се разчу, както и че на Динева е определена най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

В официалното прокурорско съобщение обаче вече се твърди друго: „По отношение на нея (Динева – б.р.) остават в сила определената й от Апелативния специализиран наказателен съд мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 1 милион лева (която до момента не е внесена – скобата е на прокуратурата), както и наложената й друга мярка за процесуална принуда – забрана да напуска страната„.

Твърдението за гаранцията е пълен абсурд, единодушно бяха пред Де факто адвокати и магистрати, вещи в наказателната материя.

За какво става дума?

Елена Динева е със „задържане под стража“ от края на януари по обвинение, че е била участник в една от организираните престъпни групи, ръководени от Васил Божков. Въпреки че още в началото Специализираният съд призна, че данните за участието й в твърдяната група са „твърде оскъдни“, доскоро специализираното правосъдие отказваше по-лека мярка за неотклонение.

Този месец обаче първо специализираният, а след и това и апелативният спецсъд замениха ареста на Динева със солидни гаранции. Първата инстанция определи 750 000 лева, АСНС я увеличи на 1 милион лева, а Елена Динева обяви, че няма да плати, тъй като средствата и имуществото й са под запори и възбрани. При това положение съпругата на Божков не излезе на свобода и промяна в мярката й за неотклонение няма.

Така се стигна до момента, в който изтича максималният срок за задържане и тя трябва да бъде освободена ex lege, по силата на закона.

Чл. 64 от Наказателно-процесуалният кодекс гласи:

(4) (Изм. – ДВ, бр. 71 от 2013 г.) Мярката за неотклонение задържане под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от осем месеца, ако лицето е привлечено като обвиняем за тежко умишлено престъпление, и повече от една година и шест месеца, ако лицето е привлечено като обвиняем за престъпление, за което се предвижда наказание не по-малко от петнадесет години лишаване от свобода или друго по-тежко наказание. Във всички останали случаи задържането под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от два месеца.
(5) След изтичането на сроковете по ал. 4 задържаният се освобождава незабавно по разпореждане на прокурора.

Това обезсилва всички досега постановени мерки, категорични са правниците. Нещо повече – вземането спрямо Динева на всякаква друга мярка за неотклонение, предвиждаща задържане или опасност от задържане (както е с паричните гаранции) ще е произвол, заявяват те. Затова прокуратурата е имала вариант само за „подписка“, а след като не я е постановила, е освободила арестантката без мярка за неотклонение. Абсурдно е да се твърди, че постановената, но неизпълнена парична гаранция от 1 милион лева е в сила, разясняват закона юристите.

И още – ако прокуратурата беше права, то тогава Динева ще се окаже в по-тежко процесуално положение от обвиняем, чието задържане не е било изменяно от съд. Защото в първия случай, според логиката на обвинението освобождаването заради изтекъл срок ще е безусловно, а във втория – не. Както подсказва и официалното съобщение на ПРБ, оттам допускат възможност за нов арест, този път заради невнесена гаранция. Не могат да го направят, заявяват адвокати и съдии.

Адвокатът от „групата на Божков“ под „домашен арест“ и с електронна гривна

Друг обвинен за участник в „групата на Васил Божков“, адвокат Славчо Марков, задържан през юли, също напуска ареста. Той ще е под „домашен арест“ и ще носи електронна гривна.

Определението е на състав на Апелативния специализиран съд, председателстван от Георги Ушев. То е окончателно.

Първата инстанция – Специализираният съд, е заменил „задържането под стража“ на адвоката с гаранция от 30 000 лева, а спецпрокуратурата е протестирала определението.

Апелативният спецсъд определя по-тежка мярка. Мотивите, разпространени от АСНС, са:

Съдът прие, че е налице вероятна съпричастност на обвиняемия Марков към престъплението по чл.321, ал.3, вр. ал.2 от НК за което му повдигнато обвинение.

 Съдът прие също така, че е налице реален риск от извършване на престъпление от обвиняемия, но поради влошеното му здравословно състояние, което е несъвместимо с условията на следствения арест измени мярката му за неотклонение в по-лека„.

Задържането на Марков и на Веселин Балтов – шеф на охраната на Васил Божков в началото на юли бе от серията гръмки показни прокурорски акции. Тогава от държавното обвинение бяха обявили, че на адреса на адвоката в Симеоново открили „снимков материал и лични данни на магистрати“, подробна информация за непълнолетните им деца, както и за висш служител на МВР. Без официално да бъде признато, повод за акцията очевидно дадоха снимки на зам.-шефа на спецпрокуратурата Ангел Кънев, но не „лични“ и потайни – а как влиза и излиза от централата на НАП. Те бяха разпространени в профила на Божков с коментар, че обвинителят дава указания на данъчните в акциите срещу фирмите му.

Обвинението срещу Марков и Балтов обаче е общо – по чл. 321, ал.3, вр. ал. 2 от НК за участници в организирана престъпна група. Става дума за „първата група“ на Васил Божков. В актива си бизнесментът, който е в Дубай, има вече 18 обвинения, включително за две ОПГ. А у нас бяха арестувани жена му, синът му, секретарката му, негови партньори.

Специално за акцията срещу адвокат Славчо Марков и най-вече за закритото, сиреч тайно заседание за задържането му, със специална декларация излезе през лятото Софийският адвокатски съвет.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.