Последни новини
Home / Законът / Нова заповед: От 23 октомври заведенията, баровете и дискотеките работят с ограничен капацитет (допълнена)

Нова заповед: От 23 октомври заведенията, баровете и дискотеките работят с ограничен капацитет (допълнена)

Defakto.bg

Следващата  мярка е да се ограничат социални събирания и затворят  заведения и стадиони, каза националният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От полунощ заведенията, баровете и дискотеките ще работят с половината от капацитета си. Посещенията в дискотеки, пиано барове, клубове и други нощни заведения се допускат при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м. от нетната търговска площ на обекта.

Това  е посочено в нова Заповед № РД-01-611/22.10.2020 г  на  министър на здравеопазването, която влиза в сила от днес-  23 октомври.

Ще бъде допускан  по 1 клиент на 2 квадратни метра, а не както досега – по 1 клиент на 1 кв метър.

Въвеждат се и временни противоепидемични мерки на територията на страната, считано от 23 октомври до 30 ноември 2020 г.

Присъствените учебни занятия в институциите от системата на предучилищното и училищното образование се провеждат в съответствие с изготвените от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването.  Насоки за работа на системата на предучилищното и училищното образование през учебната 2020-2021 година в условията на Covid-19, публикувани на интернет страницата на МОН.

Присъственото реализиране на дейностите във висшите училища се осъществява съгласно изисквания на съответното висше училище при спазване на въведените със заповед от 21 октомври 2020 г. на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки.

При възможност обучителният процес се провежда и от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии.

Следващата ограничителна мярка, която е време да се въведе, за да се ограничи разпространението на коронавирус, е събирането на много хора на едно място, независимо от повода, каза по-късно в петък  пред „Нова телевизия“ националният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  Повод бе новият ръст  на новозаразените – 1595 през последното денонощие. Според Кунчев,  трябва да се ограничи масовото събиране на хора независимо дали става въпрос за социални, политически или други мероприятия, както и затваряне на нощни заведения и стадиони.  Той допълни,  че предстои да бъдат убедени хората, от които зависи взимането на решението – премиер и министър на здравеопазването. По думите му блокирането на градове е крайна мярка, но може да се стигне до затваряне на квартали или отделни къщи.

Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента„, отбеляза доцентът.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.