Последни новини
Home / Законът / Памет: Преди година, С 20 „за“ срещу 4 „против“ ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Памет: Преди година, С 20 „за“ срещу 4 „против“ ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Defakto.bg
Точно преди една година, на 24 октомври 2019-а, Пленумът на Висшия съдебен съвет избра Иван Стоименов Гешев за новия главен прокурор на България, а тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов първи го поздрави (на снимката горе) .
Заседанието бе протяжно – близо 10 часа, бе и страстно, а на финала му избраникът обяви, че се  чувства изморен. Но не бе загубил типичната си „закачливост“ към опоненти и инакомислещи.
Протестиращите на Орлов мост

В този ден преди една година също имаше протест – срещу избора на Гешев, а вечерта демонстрантите бяха окупирали Орлов мост, а в социалните мрежи набираше популярност „Масово парти“ в чест на новия главен прокурор. Имаше и събиране на привърженици на Гешев пред ВСС. За масово парти не им стигаше масовост.

Вотът, колкото и да изглеждаше победоносен, не мина без „спънки“ – на 7 ноември президентът Румен Радев не подписа указ за назначението на обвинител №1 и върна кандидатурата на ВСС с аргументите, че в случая не е имало състезание на идеи и кандидати, каквито заслужава подобен пост, а масовите организирани депеши от прокуратурите из страната, като под индиго,  „за“ Гешев не са същностни заявления за неговите качества и професионализъм. На 14 ноември ВСС просто преповтори гласуването и получи същия резултат – 20 „за“ срещу 4 „против“. И в двата вота липсваше по един член на Съдийската колегия, в планиран отпуск – иначе във ВСС са 25-ма.
Макар да са събития от най-близкото минало, те заслужават памет. Днешните събития го доказват.
Без претенции за изчерпателност, припомняме само две изказвания от избора преди една година.
„Против“ гласуваха Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев. „За“ бяха всички останали – и от двете колегии на ВСС.
В обяснение на отрицателния си вот Красимир Шекерджиев (преди избора във ВСС върховен съдия) предупреди:
Ще произведем много войни! 
Красимир Шекерджиев

 

„Като 20-годишен съдия имам представа какъв трябва да бъде главният прокурор. Властта на главния прокурор е много по-голяма, отколкото на който и да е от председателите на върховните съдилища. Фигурата на главния прокурор трябва да е на човек, който по-скоро ще обединява, отколкото отколкото ще воюва.

Моето впечатление от г-н Гешев е, че той е човек, който е готов да води всяка битка, в която бъде въвлечен, да отговори реципрочно на всяко нападение, в което ще бъде въвлечен. През следващите 7 години той ще бъде под прожекторите, ще има безброй врагове, не всички ще бъдат олигархични. Ако изберем главен прокурор със сегашните му правомощия, който отговаря реципрочно на правомощията, които има, ние по-скоро ще произведем много войни, от които нямаме нужда.

Ние по-скоро имаме нужда от главен прокурор, който извършва една кабинетна работа, да стои настрани, а не от човек, който ще отговаря на всяко нападение и ще се бори при всяка една възможност със средствата, които има, защото това ще създаде по-голям проблем. В прокуратурата биха могли да се намерят прокурори, които да отговорят на тази визия. Говоря си с колеги от всички нива. Повечето от тях смятат, че прокурор Гешев е неподходящ за тази позиция именно поради тази негова визия“. После наблегна – не всяка критика или несъгласие с кандидата непременно е „политическа“.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров веднага реагира:

Той не се огъва! 

Главният прокурор Сотир Цацаров

 

Ще подкрепя Иван Гешев не защото очаквам от него благодарност. Иначе би трябвало да очаквам благодарност и от г-н Панов за подкрепата ми за неговата кандидатура.

Ще подкрепя г-н Гешев, защото знам, че той не се огъва в най-тежко време. 
Начело на прокуратурата трябва да застане прокурор, мина времето за адвокат, юрист-политик, съветник на президента, наказателен съдия… 
….
Участниците в протестите са две категории хора – едните протестират по лично убеждение, зад другата част има гнусна политическа игра. Ако главният прокурор се казваше Христо Бойкикев, Христо Иванов или иначе и дума нямаше да се каже… Не защото Лозан Панов се е обявил против Иван Гешев, аз ще го подкрепя с чиста съвест, без да чакам благодарност от него“.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.