Последни новини
Home / Законът / Български адвокат представлява PUSSY RIOT пред Европейския съд по правата на човека

Български адвокат представлява PUSSY RIOT пред Европейския съд по правата на човека

Defakto.bg
Адвокат Наташа Добрева

Европейският съд по правата на човека (EСПЧ) комуникира втора жалба на Пьотр Верзилов, Мария Алехина, Надя Толоконникова, Лусин Джанян и Алексей Некрасов, по-известни като членове на руската пънк група Pussy Riot. Те се представляват от българския адвокат Наташа Добрева, която оповести за развитието по делото. През 2018г,  Pussy Riot спечелиха дело в ЕСПЧ, заради опита си да изпълнят песен-молитва срещу руския президент в Московската катедрала. Поводът за втората им жалба е инцидент, подобен на този.

По време на Зимните Олимпийски Игри през 2014 г, жалбоподателите пристигат в гр. Сочи, за да запишат видеоклип към песента „Путин научит тебя любить родину“ (вж линка по-долу). По време на изпълнението на песента на открито, към тях се приближават група мъже, облечени с казашки военни униформи, и започват да ги пръскат с лютив спрей, да ги бият с камшик, да изтръгват китарите от ръцете им и да дърпат балаклавите от главите им. Кадрите, в последствие, са включени във видеоклипа. По подадения сигнал за насилие, органите на досъдебното производство отказват да образуват разследване, с мотива, че всеки от пострадалите е ударен по веднъж с камшик и това не може да се квалифицира като побой, както и че телесните повреди са леки.
Пред ЕСПЧ, жалбоподателите се оплакват от нарушение на правото им на телесна неприкосновеност по Член 3, заради липсата на ангажиране на наказателна отговорност за насилието – от една страна. Но, по-интересното, те се оплакват още, че са ги нападнали държавни служители и твърдят, че сформираните пара-полицейски отряди от униформени казаци извършват законно регламентирана дейност по опазване на обществения ред, чрез която Правителството избягва отговорност за свръхупотреба на сила над гражданите.
Ето въпросите, на които Русия трябва да отговори по делото, до 19 януари 2021г:
„Има ли нарушение на Член 3 от Конвенцията? По-специално, може ли казаците и други хора, които са упражнили физическа сила над жалбоподателите на 19 февруари 2014 г, да се считат за държавни служители? Те като длъжностни лица ли са действали или като частни? Каква е правната рамка, уреждаща прилагането на физическа сила или специални средства от тях? Тя в съответствие ли е с изискванията на Член 3 от Конвенцията? Употребата на сила над жалбоподателите оправдана ли е била? Равнява ли се на третиране, забранено от Член 3 от Конвенцията?“
„Прецедентният елемент в този казус е статутът на пара-милицията в Русия – сформирани доброволни отряди от мъже, облечени в казашки военни униформи, носещи помощни средства за охрана на обществения ред. Между мен и руското правителство е спорен въпросът дали те са представители на Държавата или действат като частни лица. По този въпрос, очаквам да се включат със становища правозащитни организации, като трета страна по делото. Те могат да поискат от Съда участие в делото, в 12-седмичен срок считано от 2-ри ноември“, коментира адв. Добрева.

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.