Последни новини
Home / Законът / Зам.главният прокурор Красимира Филипова е провела видеоконферентна среща с европейския гл. прокурор Лаура Кьовеши

Зам.главният прокурор Красимира Филипова е провела видеоконферентна среща с европейския гл. прокурор Лаура Кьовеши

Defakto.bg

Зам.главният прокурор Красимира Филипова, е  имала  видеоконферентна среща  с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, съобшщи държавното обвинение. По време на разговора е обсъдено функционирането на Европейската прокуратура и броя на европейските делегирани прокурори, които ще работят в България. Филипова е потвърдила позицията на главния прокурор Иван Гешев,  че двама европейски делегирани прокурори ще са недостатъчни предвид обема на предстоящата работа.

Филипова е изразила очаквания,  че  Народното събрание скоро ще приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които националната правна уредба ще се  приведе в  съответствие с дейността на Европейската прокуратура.  С промените се определя статутът и правомощията на европейските делегирани прокурори, като се гарантира независимостта им при упражняване на функциите по ръководство и надзор върху разследванията от компетентността на Европейската прокуратура.

В проекта на Министреството на правосъдието е подчертано е, че единствено Службата на европейския прокурор (EPPO) ще упражнява надзор, ръководи и наблюдава всяко разследване и наказателно преследване, което ще се предприема от европейските делегирани прокурори. Със законопроекта се въвеждат мерки по прилагането на Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура.

Филипова е потвърдила подкрепата на българската прокуратура и главният  прокурор  за  усилията на  Кьовеши, свързани   кадрова обезпеченост и  бюджет на новия орган на Европейския съюз с децентрализирана структура, както и за активно и ползотворно партньорство в борбата  с престъпленията срещу  финансовите интереси на Съюза, се казва в съобещнието.   Тя е поздравила  Лаура Кьовеши за официалния старт на работата на Европейската прокуратура, даден на тържествена церемония на 28 септември пред Съда на ЕС, на която европейският главен прокурор и европейските прокурори от държавите – членки встъпиха в длъжност.  Сред тях бе и българският представител  Теодора Георгиева.

Европейската прокуратура е независим орган на Европейския съюз, на който е възложено провеждането на разследвания, наказателното преследване и предаването на съд на извършителите на престъпления, засягащи финансовите интереси на Съюза. Организирана е на централно ниво и на децентрализирано ниво. Централното ниво се състои от централна служба при седалището на Европейската прокуратура в Люксембург. Децентрализираното ниво се състои от европейски делегирани прокурори, които са установени в държавите членки. Европейската прокуратура осъществява наказателно преследване за престъпленията от компетентността й и упражнява функциите на прокурор пред компетентните съдилища на държавите  членки.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.