Последни новини
Home / Законът / Преждевременно свалената карантина на Борисов, е нарушение на закона, казват лекари

Преждевременно свалената карантина на Борисов, е нарушение на закона, казват лекари

Defakto.bg
Стойчо Кацаров

Столичната регионална здравна инспекция наруши закона, като отмени карантината в събота на премиера Бойко Борисов, който е бил контактен  със заместник – министъра на регионалното развитие Николай Нанков, независимо, че първите проби на премиера са били отрицателни“.  Това  заяви  пред БНР  д-р Стойчо Кацаров , председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването и допълни: „СРЗИ няма право да определя срока на карантината, тя се определя от заповедта на здравния министър и тя е 10 дни, така че има нарушение на закона и така са били поставени под риск хората, които са били контактни на премиера.“

Асен Балтов

„Карантината трябва да е  между 7 и 10 дни, виждаме, че  при свалена карантира , пет дни след събитието, премиерът е провявил симптоми,  коментира  пред Нова тв проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

Отрицателен тест не е основание някой да бъде освобождаван от карантина“, каза той.  Категоричен е, че „трябва да сме безкомпромисни и да се спазват сроковете на карантината“ . Професорът добави, че: Ако клиничната картина на Борисов се развие лошо, той е много рисков“.

Според д-р Кацаров,  няма такъв документ за декарантиниране на лица като лекари и медици на първа линия и хора с обществена дейност, според който документ може да се съкрати срокът на карантината, ако има два отрицателни PCR– теста.  „Срокът от 10 дни е защото в тях може да си отрицателен, но вирусът може тепърва да се развие и ти в тези 10 дни си потенциално опасен за останалите. Между 7 и 10 дни е инкубационният период на вируса и това е смисълът на карантината.“

Бойко Борисов обяви в неделя, че е заразен с коронавирусната инфекция и изпитва общо неразположение.  След два отрицателни PCR,  в  неделя обаче се оказа, че той е с положителен тест за  COVID-19, а междувремнно, карантирата му беше свалена.  В момента той е в самоизолация и под наблюдение, заяви проф. Балтов.  Според него  президентът Румен Радев се оказва контактен от първи ред на полския си колега Анджей Дуда и трябва да бъде поставен под 10-дневна карантина.

Междувременно стана известно, че директорът на столичната РЗИ Данчо Пенчев е подал оставка след разговор със здравния министър Костадин Ангелов.  Именно по негово решение карантината, наложена на премиера Бойко Борисов, е била отменена заради два последователни отрицателни теста.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.