Последни новини
Home / Законът / От втори опит: Появи се кандидат да оглави Специализираната прокуратура – Валентина Маджарова

От втори опит: Появи се кандидат да оглави Специализираната прокуратура – Валентина Маджарова

Defakto.bg

Втората поред обявена процедура за ръководител на Специализираната прокуратура има шанс да не приключи безславно. В последния момент се появи кандидат за поста – Валентина Маджарова, която е зам.-шеф на СП, а от юли изпълнява функциите на ръководител и стана трети поред и.ф. в рамките на няколко месеца.

Маджарова е прокурор от 2006 г. (преди това е била следовател), започва в РП-Средец, където два мандата е била и административен ръководител. Следва повишение в ОП-Шумен, а от авгут 2019 г. е обвинител от Специализираната прокуратура. Назначена за зам.-шеф през март тази година, от 22 юли е и.ф.

Тя е обвинителят, който отказа образуване на досъдебно производство за мезонета с отделен асансьор на Цветан Цветанов по „Апартаментгейт“. Била е прокурор на годината в класациите на Асоциацията на прокурорите.

Сред личните си мотиви да се кандидатира за поста Валентина Маджарова сочи: „За краткото време, през което ръководя СП, предприех действия, с които успях да облекча магистратите и служителите както в материално-битов план, така и в професионален. Стремила съм се да бъда обективна, диалогична и открита при вземането на решения… Обществените очаквания към специализираните структури изискват кандидатите за техни ръководители да осъзнават висоата отговорност, която понасят със заемането на ръководните длъжности. Зявявам готовността си да работя за утвърждаването на постигнатите високи резултати, както и за тяхното надграждане“. Като слабости в работата сочи твърде дългите периоди на разследване, както и неравномерната натовареност. Обявява за приоритети: оптимизиране на разследванията по дела за организирана престъпност и корупция; осигуряване приключването на доъдебната фаза в оптимални – според сложността на разследването – срокове; укрепване на качествения капацитет на персоналния състав; обективно представяне пред обществото на видимите резултати и осигуряване на относителна предвидимост на постановените актове, както и навременна справедливост.

Специализираната прокуратура е без титулярен ръководител от май тази година след изненадващата оставка на Димитър Франтишек Петров. Той вече е андидат за шеф на Апелативната специализирана прокуратура.

Първият конкурс за шеф на СП се провали заради липса на кандидати.

Първият й ръководител бе Светлозар Костов, най-известният – Иван Гешев (мандатът му съвпадна с промените в НК, прехвърлили делата за „високата корупция“ към спецструктурите).

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.