Последни новини
Home / Законът / Преговор: Проф. Васил Мръчков напусна Експертния съвет при Иван Гешев още на 26 май

Преговор: Проф. Васил Мръчков напусна Експертния съвет при Иван Гешев още на 26 май

Defakto.bg

Проф. д. ю. н Васил Мръчков не е участник в Експертния съвет от юристи, които  консултират главния прокурор Иван Гешев.  Това потвърди  самият професор пред Де Факто. Повод за запитването бе обвързване на името на професора, като съветник на Гешев по повод появата на  силно критикуваните от правната общност предложения на прокуратурата за промени в НПК.

В началото на август Де Факто съобщи, че на  26 май  т.г. професорът се е оттеглил от съвета. От тогава той не е променял  решението си, няма нищо общо и с поправките в НПК.

На 14 май т.г. пресцентърът на ВКП оповести, че със заповед на главния прокурор Иван Гешев е създаден  експертен съвет към главния прокурор на Република България, в който  юристи с опит ще подпомагат главния прокурор в решенията му по  надзора за законност и методическо ръководство на всички прокурори и следователи.  Тогава бе обявено, че в Експертния съвет участват двама бивши главни прокурори – проф. д.ю.н. Васил Мръчков и проф. д-р. Никола Филчев.

На  26 май обаче, след като вече бе обявявен  съставът на  съвета, професорът е отправил писмено заявление, че се оттегля от него.  Заявлението е изпратено по е-майла до Главния прокурора и е произвело действие веднага на 26 май 2020 г. , като негово лично волеизявление.

Мнозина от наблюдателите  на  процесите в съдебната система изказаха мнение,  че  включването на Мръчков в Експертния съвет е трябвало  да  легитимира участието в него на Никола Филчев,   известен поддръжник на настоящия главен прокурор, юристът, който завеща делото „Колеви“ на държавата.  Още през 2009 г. Европейският съд по правата на човека обяви, че  структурата на българската прокуратура не може да гарантира независимо и обективно разследване на главния прокурор. 11 г. по-късно властите в страната продължават да не изпълняват това решение, факт  отбелязан и в доклада на ЕК, и в резолюцията на ЕП, като незачитане на европейските ценности и задължения.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.