Последни новини
Home / Законът / Промени в наредбата за образците на заповед за изпълнение предлага Министерството на правосъдието

Промени в наредбата за образците на заповед за изпълнение предлага Министерството на правосъдието

Defakto.bg

Допълненията са за подаването на заявление за заповед за изпълнение в електронна форма

Промяна в наредбата от 2020 г. за утвърждаване на образци на заповед за изпълнение, заяление за издаване на заповед за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство предлагат от Министерството на правосъдието. Измененията и допълненията са публикувани за обществено обсъждане, срокът е до 23 ноември.

Конкретно се предлага в чл. 3 от наредбата да се създаде нова ал.2, която гласи:
„(2) Когато заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410 ГПК се подава в електронна форма, се използва специализиран електронен формуляр по чл. 25, ал. 1 от Наредба № 5 от 2017 г. за организацията и реда за водене, съхраняване и достъп до електронните дела и начина на съхраняване на доказателствата и доказателствените средства по делата, както и вътрешния оборот и съхраняването на друга информация, обработвана от съдебната администрация (обн., ДВ, бр. 47 от 2017 г.)“.

Заключителна разпоредба предвижда промяната да влезе в сила от 1 януари.

В мотивите от МП разясняват, че причината е извършеното надграждане на единния портал за електронно правосъдие със създаване на
възможност за извършване на процесуално действие в електронна форма – подаване на заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410 от ГПК, която да бъде приложима за използване от всички компетентни съдилища. Надграждането бе извършено по проект, финаниран от ОПДУ, бенефециент бе Висшият съдебен съвет.

Предлаганата нова норма в Наредба № Н-2 от 2020 г. не създава основанието за извършване на процесуалното действие в електронна форма, а единствено насочва заинтересованите страни към формата, която да бъде използвана, подчертават вносителите. Основанията за използване на електронни формуляри при извършването на процесуални действия в електронна форма са уредени в Закона за съдебната власт (Глава 18а „Удостоверителни изявления и процесуални действия в електронна форма“) и в две други специални наредби – чл. 25, ал. 1 на Наредба № 5 от 2017 г. за
организацията и реда за водене, съхраняване и достъп до електронните дела и начина на съхраняване на доказателствата и доказателствените средства по делата, както и вътрешния оборот и съхраняването на друга информация, обработвана от съдебната администрация (обн., ДВ, бр. 47 от 2017 г.) и чл. 26, ал. 2 от Наредба № 6 от 2017 г. за извършване на  процесуални действия и удостоверителни изявления в електронна форма (обн., ДВ, бр. 67 от 2017 г.).

Проектът е обсъден от Правната комисия на ВСС. Тя, на свой ред „уведомява министъра на правосъдието, че към настоящия момент ВСС не предвижда разработването и утвърждаването на образци на електронни формуляри за заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл. 417 ГПК (на базата на докумнети – б.р.), както и такива за възраженията по чл. 414 и чл. 414а от ГПК“.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.