Последни новини
Home / Законът / Борис Велчев представи ценен анализ на доц. Ива Пушкарова за помилването по българското право

Борис Велчев представи ценен анализ на доц. Ива Пушкарова за помилването по българското право

Defakto.bg
Доц. д-р Ива Пушкарова

 

Председателят на КС Борис Велчев

Първото издание на книгата  “Помилването по българското наказателно право и в практиката на държавния глава” от доц. д-р Ива Пушкарова бе представено снощи от рецензента на книгата проф. Борис Велчев, председател на Конституциония съд и бивш главен прокурор.

Ива Пушкарова е утвърден правен изследовател, преподавател по наказателно право в СУ ,,Св. Климент Охридски“ и АМВР и постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието.

„Аз съм един от първите читатели на тази книга. Ако въобще имам някакъв принос, той се състои в оценката ми за нея. Това е една книга, която заслужава висока оценка”, заяви Борис Велчев и добави, че тя може успешно може да бъде защитена и като втора докторска дисертация, както и, че тя е първата, която описва всички аспекти на помилването.

Помилването е представено чрез увлекателен анализ на случаите след 1945 г., които за първи път достигат до читателя в систематизиран вид. Със знания от различни хуманитарни науки е изградена единна система от критерии за преценка на приложимостта и вида на помилването, разрешаване на конкуренцията му с други правни институти и определяне на най-справедливото измежду алтернативни решения в сложни и необичайни житейски ситуации. Книгата предлага изводи за цялостното въздействие на правната система върху осъдените и насърчава към осмисляне на значението на наказването и поправянето чрез поглед към конкретни човешки съдби и процеси в правосъдието.

,,Помилването не е прошка за извършеното. То не оневинява осъдения. То намалява или оттегля репресията поради нейната прекомерност, а не защото тя не е основателно или законно наложена. Помилването не е израз на лична симпатия към осъдения, а акт на зачитане на по-висш принцип от формалната неотвратимост на наказанието“ , заяви Ива Пушкарова пред БГНЕС.  Тя е категорична, че извършителите на тежки престъпления най-често се поправят за разлика от тези с по-леките. Обясни, че винаги може да се иска помилване от всеки човек, като президентските укази не е необходимо да се мотивират и подчерта, че то не е опрощение за извършеното.

,,Молителите са общност, чиято социална ценност не се осъзнава. Тези хора, обитаващи сянката на обществената съвест, са носители на дълбоко човешки опит и нравственост, какъвто останалите членове на обществото нямат. Той е безценен източник на знание за човека, без което човечността не е възможна. Личният им път е изстрадано потвърждение на предимствата на непрестъпния живот. Тяхното поправяне е обществена победа, която би било чудесно да бъде посрещана с признание и доверие в свят без рецидивна престъпност.“
Тя уточнява,  че помилване се дава доста трудно и в една добре работеща правна система не надхвърля 1,5-2% и у нас тези стойности се движат в тези рамки

Помолен да даде оценка за работата на настоящия главен прокурор Гешев,  Борис Велчев заяви: “Оценки не давам и никога не съм го правил. Желая му истински, от цялото си сърце, успех”.

About De Fakto

Проверете също

МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

 Министерството на правосъдието публикува  за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № …

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.