Последни новини
Home / Законът / Отказаха откомандироване на съдии в Плевен и Шумен

Отказаха откомандироване на съдии в Плевен и Шумен

Defakto.bg
Съдийската колегия отказа да прекрати командироването на трима магистрати, титуляри в Районен съд – Плевен и на други трима, титуляри в Районен съд – Шумен. В момента те работят, съответно, в Административен съд – Плевен, Софийски районен съд, Окръжен съд – Шумен и РС- Велики Преслав.
Точката бе в дневния ред по предложение на комисията по натовареността. При миналогодишни промени в съдебния закон на кадровиците също бе дадено правомощие да прекратяват командирования на магистрати, ако те са били извършени в нарушение или при неспазване на закона или, алтернативно ако е възникнала кадрова необходимост в съда (прокуратурата) – майка. Дотук то бе използвано за откомандироване на съдия Лилия Терзиева от СРС в РС-Пещера. Неотдавна тя бе избрана за административен ръководител на РС-Велинград (където, впрочем бе почти моментално препратена след връщането й в Пещера). До промяната в ЗСВ, направена като че ли специално за този случай, правомощието за откомандироване бе единствено на командироващия ръководител.
Дебатът по точката днес започна с питания от членове на Съдийската колегия какво точно ще обсъждат, след като официален протокол от заседанието на комисията по натовареността няма. Съответно, могат само да се догаждат за основанията, на базата на които се е искало връщане на съдии по титулярните им местоработи.
Запитан, председателят на ВАС Георги Чолаков каза, че не е бил търсен от председатели на районни съдилища с настояване да им се “върнат” кадрите. Но, в крайна сметка, се стигна до обсъждане и гласуване.
Разбра се, че основанието за исканията е възникнала кадрова необезпеченост в РС-Плевен и Шумен. А предложенията на комисията по натовареността са еднозначни – да се откаже откомандироване.
В крайна сметка това и бе направено. Но Олга Керелска постави въпроса, че, според данните за натовареността в момента в районния съд в Плевен имат повече дела за решаване на един магистрат, отколкото в административния съд в града и на този фон предложението на комисията е необяснимо.

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.