Последни новини
Home / Законът / Георги Чолаков, председател на ВАС: Лавинообразно нарастват причините за отсрочване на делата

Георги Чолаков, председател на ВАС: Лавинообразно нарастват причините за отсрочване на делата

Defakto.bg
 Няма жалби срещу антивирусните мерки
Няма опити за обжалване на новите антивирусни мерки, заяви  пред БНР председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.  Според него ситуацията в момента е много по-различна от тази през пролетта.  Тогава, след първото въвеждане на ограничения във ВАС са постъпвали по над 100 жалби на ден, обясни той.
Категорично не забелязвам такава активизация, каквато беше през март и април. От тези дела останаха единици, даже скоро беше обявено за решаване едно от тях,  каза председателят на ВАС.   През пролетта имаше масово подаване на жалби по различни теми задължението за носене на маски, затварянето на парковете, блокадата на София и др. , припомни той.
Работата в системата на административното правораздаване обаче е затруднена от положителни резултати за коронавирус и от растящия брой на контактни лица в системата, каза Чолаков.  Към вчерашна дата във Върховния административен съд (ВАС) има четирима магистрати с доказани положителни PCR тестове. эОсвен тях има още съдебни служители и съдебни помощници.
Проблемът идва от тези, които са контактни на заразени лица – в семейство или в работна среда,  отбеляза Чолаков и даде пример със състав от трима съдии, от които само един е на работа. До вчера той е  смятал, че това може да се преодолее със заместване, но по думите му „нещата лавинообразно растат“. Има издадено разпореждане всички дела на отсъстващите съдии да се отсрочат за възможно най-близки дати, поясни председателят на ВАС.

„Трябва да е ясно на обществото, че този проблем ще доведе до забавяне на правораздаването до известна степен“, предупреди Георги Чолаков.

Част от съдебните помощници работят на дистанционен режим, а администрацията – на графици и дежурства.

Това, че има заразени колеги с коронавирус,не означава, че можем да предприемем по-драстични мерки от тези на национално ниво, отбеляза още председателят на Върховния административен съд.  „Не можем, а и не смятам, че трябва да пристъпим към крайната мярка, която беше приета през март. Тогава бяхме в извънредно положение, а сега не сме в такова положение“, коментира Георги Чолаков.  На този етап правосъдието няма да променя режима.   Де Факто информира, че от  април насам са отложени 1192 дела.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.