Последни новини
Home / Законът / За второ четене: Правната комисия не одобри доброволното изпълнение без изпълнителен лист

За второ четене: Правната комисия не одобри доброволното изпълнение без изпълнителен лист

Defakto.bg

Опозицията с резерви по текстовете за видеоконференциите в процесуалните закони

Правната парламентарна комисия не одобри за второ четене промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), въвеждащи процедура на доброволно изпълнение с участието на съдебен изпълнител. Идеята отдавна се предлага от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ), проектът бе внесен от Валери Симеонов и група. И мина на първо четене.

За второ четене в комисията обаче представителите на ГЕРБ гласуват „въздържал се“, „за“ са само от Обединени патриоти.

Най-общо процедурата предвижда без издаден изпълнителен лист или друг подлежащ на изпълнение акт, по искане на кредитора съдебният изпълнител за пристъпи ъм дороволно събиране на вземането. За целта се отправя покана до длъжника, като процедурата се прекратява при липса на отговор от длъжника, както и при писмено оспорване на вземането. Предвиждаше се разноските по доброволното изпълнение да са за сметка на кредитора, като при пълно или частично събиране ЧСИ получава минимум една десета от сумата, а държавният съдебен изпълнител – държавна такса в същия размер.

Становища „против“ тези  бяха изпратили омбудсманът Диана Ковачева, Висшият адвокатски съвет, ОСА. Те са единодушни, че на съделните изпълнители се предоставят квазиъдебни и медиаторси функции, каквито те нямат като орган по принудителното изпълнение.

Подкрепа заявиха от Международния съюз на съдебните изпълнители, изтъквайки, че преминаването от принудително към доброволно изпълнение е съществена европейска тенденция.

С одобрение за второ четене към пленарна зала минават другите предложения за ГПК (съпътстващо в НПК и АПК), внесени от кабинета. Те допускат провеждането на заседания, в които се използва видеоконференция – със съгласието на страните, както и разпит на свидетел, обяснения на страна, зслушване на вещо лице онлайн (в ГПК). Реципрочно, възможност за извършване на процесуални действия чрез видеоконференция се записва в АПК. В НПК се регламентира онлайн участие на обвиняем в дела за мярка за неотклонение, както и видеоконференция за разпит на защитен свидетел, очна ставка, разпознавания.

По повод този проект сериозни резерви бяха изразили от Висшия адвокатски съвет заради неясната и спорна регламентация, която води и до нарушаване на правото на защита. „Въздържали се“ е позицията на БСП по него. Принципно социалистите смятат, че видеоонференцията трябва да влезе в процеса. Но предложенията регламент оставя ред празноти и неясноти, няма конретика на рамката за правосъдие онлайн.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.