Последни новини
Home / Законът / Адв. Ивайло Данов: Реформата не е право само на органите на адвокатурата, нужна е помощта на всеки адвокат

Адв. Ивайло Данов: Реформата не е право само на органите на адвокатурата, нужна е помощта на всеки адвокат

Defakto.bg

Електронно дистанционно гласуване в Софийска адвокатска колегия – първа стъпка

Ивайло Данов, председател на САК

По предложение на Председателя на Софийския адвокатски съвет адв.Ивайло Данов на свое заседание столичният съвет взе две решения: Първо – да се  проучи възможността за осигуряване на електронно дистанционно гласуване наред с гласуването с хартиени бюлетини на бъдещи избори в Софийската адвокатска колегия. Създанена е комисия към САС, в която участват адв.Ивайло Данов, адв. Александър Машев и адв.Богдан Петров, които ще проучат възможностите и опита при избора на членове на  действащия Висш съдебен съвет. Както и  възможните технически решения за осигуряване на електронно дистанционно гласуване при гарантиране тайната на вота и самоличността на гласуващите

Второто решение на САС е свързано с   публична  дискусия в Софийска адвокатска колегия по концепцията за нов Закон за адвокатурата.

Взетите решения коментира  пред  Де Факто председателят на САК адвокат Ивайло Данов:

Възможността за електронно дастанционно гласуване е предвидена в концепцията за нов Закон за адвокатурата.  С въвеждането му  искаме да стимулираме активността на редовите членове на колегията, защото реформата на адвокатулата е невъзможна без активното  участие на практикуващите адвокати, един от които съм и аз самия. Искаме да дадем възможност на всички колеги, които  имат желание и технически възможности да гласуват дистанционно, а за онези  които предпочитат досегашния начин, ще остане гласуването с хартиени бюлетини.  Смятам, че по този начин ще улесним  достъпа и активността на колегите и представителността на всеки един избор за органи в колегията, тъй като могат да участвата много повече адвокати,  без да е необходимо да идват на място.

Естествено този начин ще избегне и струпването на повече хора с оглед на мерките за противоепидимичната обстановка.

Адвокатурата притежава огромен интелектуален и организационен потенциал и колкото повече нейни членове се включат  с реални действия за осъществяване на предвидените реформи,  толкова по- бързо те  ще станат.   Реформата  не е цел и право само на органите на адвукатурата, а стремеж, подплатен с реални действия  на всички адвокати.  Не са достатъчни само съвети отстрани, нужна е помощта на всеки адвокат.

Дали адвокатите ще бъдат обединени в една  модерна европейска адвокатура зависи от мнението и аргуменитите на всеки едни от тях.   За това ще допринесе и  публичната  дискусия по всички въпроси на концепцията за нов Закон за адвокатурата.  А в зависимост от противоепидемичната обстановка в страната,  тя ще се  проведе или в смесена форма – присъствена и онлайн, или само онлайн.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.